Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 645031

Konstrukcija i validacija hrvatskog testa integriteta


Tonković Grabovac, Maša; Jerneić, Željko
Konstrukcija i validacija hrvatskog testa integriteta // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Program i sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G., Erceg Jugović, I., Huić, A. (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, Zagreb, 2013. str. 206-206 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Konstrukcija i validacija hrvatskog testa integriteta
(Construction and validation of the croatian integrity test)

Autori
Tonković Grabovac, Maša ; Jerneić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Program i sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G., Erceg Jugović, I., Huić, A. - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb, 2013, 206-206

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Testovi integriteta; očiti test integriteta; prikriveni test integriteta; konstrukcija testa
(Integrity tests; overt integrity test; covert integrity test; test construction)

Sažetak
Testovi integriteta su psihologijski instrumenti čija je prvenstvena namjena mjerenje osobina kao što su osobni integritet, pouzdanost i poštenje. Veliki interes za ove testove u području psihologije rada potaknuli su rezultati meta- analiza koje su pokazale da oni predviđaju ne samo nepoželjno organizacijsko ponašanj, već i uspješnost u izobrazbi i opću radnu uspješnost zaposlenika u organizacijama. Štoviše, kad se koriste kao dopuna testovima inteligencije, testovi integriteta, u odnosu na ostale selekcijske metode, pokazuju najveću dodanu valjanost. Nažalost, testovi integriteta u Hrvatskoj nisu dostupni niti za istraživanja niti za komercijalnu uporabu. Stoga je cilj ovog rada bio konstruirati i validirati hrvatski upitnik integriteta. Na temelju sveobuhvatne analize konstrukta i postojećih testova integriteta, konstruirali smo dvije skale testa integriteta: skalu baziranu na ličnosti (tzv. prikriveni test integriteta) i skalu baziranu na stavovima (tzv. očiti test integriteta). Obje skale, primijenjene na ukupno 1300 sudionika, pokazale su zadovoljavajuće psihometrijske karakteristike u različitim situacijama primjene: u istraživanjima u anonimnoj i neanonimnoj situaciji te u realnoj selekcijskoj situaciji. Skale su pokazale očekivani obrazac korelacija s drugim mjerama integriteta i mjerama sličnih konstrukata. Osim toga, skala bazirana na ličnosti pokazala je očekivanu kriterijsku valjanost za predviđanje uspjeha u studiju. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da obje skale hrvatskog testa integriteta predstavljaju potencijalno valjani instrument za mjerenje integriteta u istraživanjima i praksi profesionalne selekcije u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb