Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana (CROSBI ID 380074)

Ocjenski rad | diplomski rad

Salopek, Zrinka Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana / Butorac, Jasminka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Salopek, Zrinka

Butorac, Jasminka

hrvatski

Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana

U radu se iznose rezultati kemijskog sastava vlakana predivog lana (udio pratećih supstanci, masti i voskova, pektina, holoceluloze, lignina, celuloze i hemiceluloze) pet inozemnih kultivara (Viking, Viola, Venica, Agatha i Electra) ubranih u tri različite zriobe (zelena, žuta i puna). Pokusi s predivim lanom izvedeni su tijekom 2011. godine u Zagrebu na pokušalištu Maksimir na eutričnom smeđem antropogeniziranom tlu. Pokus je bio postavljen prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih rezultata jednogodišnjeg istraživanja kemijskih svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između istraživanih kultivara i između različitih stupnjeva zriobe. Prema dobivenim rezultatima istraživanih svojstava kultivari Venica i Electra ostvarili su najveće vrijednosti što se tiče udjela celuloze i holoceluloze, pa je njihovo vlakno i najčvršće. Što se tiče zrioba najveći udio celuloze ostvaren je u žutoj zriobi, što bi značilo da su tada vlakna najčvršća i da je to upravo pravo vrijeme za berbu predivog lana.

predivi lan; kultivari; kemijski sastav; stupanj zrelosti

nije evidentirano

engleski

The influence of stages of maturity on chemical composition of fibres of fibre flax

nije evidentirano

fibre flax; cultivars; chemical composition; stages of maturity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)