Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana (CROSBI ID 380074)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Salopek, Zrinka
Butorac, Jasminka
hrvatski
Utjecaj stupnja zrelosti na kemijski sastav vlakana predivog lana
U radu se iznose rezultati kemijskog sastava vlakana predivog lana (udio pratećih supstanci, masti i voskova, pektina, holoceluloze, lignina, celuloze i hemiceluloze) pet inozemnih kultivara (Viking, Viola, Venica, Agatha i Electra) ubranih u tri različite zriobe (zelena, žuta i puna). Pokusi s predivim lanom izvedeni su tijekom 2011. godine u Zagrebu na pokušalištu Maksimir na eutričnom smeđem antropogeniziranom tlu. Pokus je bio postavljen prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih rezultata jednogodišnjeg istraživanja kemijskih svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između istraživanih kultivara i između različitih stupnjeva zriobe. Prema dobivenim rezultatima istraživanih svojstava kultivari Venica i Electra ostvarili su najveće vrijednosti što se tiče udjela celuloze i holoceluloze, pa je njihovo vlakno i najčvršće. Što se tiče zrioba najveći udio celuloze ostvaren je u žutoj zriobi, što bi značilo da su tada vlakna najčvršća i da je to upravo pravo vrijeme za berbu predivog lana.
predivi lan; kultivari; kemijski sastav; stupanj zrelosti
nije evidentirano
engleski
The influence of stages of maturity on chemical composition of fibres of fibre flax
nije evidentirano
fibre flax; cultivars; chemical composition; stages of maturity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb