Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja (CROSBI ID 600208)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Štolfa, Ivna ; Stanisavljević, Aleksandar ; Marić, Sanela ; Marić, Seada ; Vuković, Rosemary ; Katanić, Zorana ; Žuna Pfeiffer, Tanja ; Špoljarić, Dubravka ; Teklić, Tihana Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja // 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma ; Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 326-327

Podaci o odgovornosti

Štolfa, Ivna ; Stanisavljević, Aleksandar ; Marić, Sanela ; Marić, Seada ; Vuković, Rosemary ; Katanić, Zorana ; Žuna Pfeiffer, Tanja ; Špoljarić, Dubravka ; Teklić, Tihana

hrvatski

Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja

Skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete plodova nakon berbe. Kao i ostalo svježe voće, jagode su vrlo osjetljive i zbog visokog stupnja metaboličke aktivnosti imaju vrlo kratak rok trajanja. Kako bi se izbjeglo smanjenje kvalitete plodova jagoda tijekom skladištenja primjenjuju se različiti tretmani kao što su izlaganje niskim temperaturama ili visokim koncentracijama CO2. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnog srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidativnu aktivnost (UAA) plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4 ºC. Praćene su promjene koncentracije ukupne askorbinske kiseline (AA), koncentracije ukupnih fenola (PHE) i UAA u plodovima jagoda. Svi primijenjeni tretmani uzrokovali su povećanje UAA u plodovima jagoda tijekom cijelog razdoblja skladištenja, a koncentracije AA 5. i 7. dana skladištenja. Najveći učinak na povećanje UAA i koncentracije PHE 5. i 7. dana skladištenja imao je tretman salicilnom kiselinom, a na povećanje koncentracije AA, tretman plodova jagoda otopinom koloidnog srebra. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između koncentracija PHE i UAA te AA i UAA. S obzirom na dobivene rezultate, primijenjeni tretmani mogli bi imati pozitivan učinak na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja.

jagoda ; skladištenje ; ukupna antioksidativna aktivnost ; fenoli ; askorbinska

nije evidentirano

engleski

The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage

nije evidentirano

strawberry ; postharvest storage ; total antioxidant activity ; phenols ; ascorbic acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

326-327.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma ; Zbornik sažetaka

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-07-9

Podaci o skupu

48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

poster

17.02.2013-22.02.2013

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)