Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 644362

Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj hrvatskoj


Mioč, Boro; Ivanković, Ante; Rako, Ante; Pavić, Vesna
Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj hrvatskoj // Zbornik radova sa znanstvenog skupa: Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu europske unije / Anić, Igor ; Tomić, Franjo ; Matić, Slavko (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 271-285 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 644362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj hrvatskoj
(Systems of animal production in the mediterranean Croatia)

Autori
Mioč, Boro ; Ivanković, Ante ; Rako, Ante ; Pavić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenog skupa: Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu europske unije / Anić, Igor ; Tomić, Franjo ; Matić, Slavko - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013, 271-285

ISBN
978-053-154-205-0

Skup
Šumarstvo i poljprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu europske unije

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 13-14.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrvatska; Mediteran; stočarstvo; sustavi; proizvodnja
(Croatia; Mediterranean; animal husbandry; systems; production)

Sažetak
Sustavi farmske animalne proizvodnje u mediteranskim područjima Republike Hrvatske osobiti su, prepoznatljivi i u znatnoj mjeri drugačiji od onih u kontinentalnim područjima jer se uvelike koriste starim lokalnim (izvornim) pasminama i tradicijskim tehnologijama uvažavajući navike, želje i potrebe izbirljivih potrošača te vodeći brigu o očuvanju okoliša i bioraznolikosti podneblja. Ovčarska je proizvodnja dominantna po broju grla, gospodarskoj važnosti i učincima na okoliš, zatim slijedi uzgoj goveda za mlijeko i/ili meso, dok je važnost kozarstva znatno manja od one u prošlosti. Svinjogojska i peradarska proizvodnja danas, kao ni u prošlosti, nema veće gospodarske važnosti. U pasminskoj strukturi, poglavito ovaca i koza, dominiraju autohtone otporne i skromne pasmine, manjeg tjelesnog okvira, besprijekorne prilagođenosti okružju, škrtoj mediteranskoj vegetaciji, buri i suncu. Ikao je meso (janjetina i jaretina) glavni proizvod, u posljednjim desetljećima proizvodnja i prerada mlijeka sve je interesantnija. Ovce u laktaciji od 150 do 180 dana proizvedu od 70 do 300 kg mlijeka, vrhunske sirovine za proizvodnju sira. Mliječno govedarstvo uglavnom se koristi umjerenim razinama proizvodnog pritiska, suvremenim tehnologijama i alohtonim genotipima. U mesnom govedarstvu zamjetno je profiliranje prepoznatljivih tipova goveđeg mesa koji u sebi sadrže načela ekološke proizvodnje utemeljene na izvornim pasminama. Glavni su izvor krme u hranidbi preživača mediteranski pašnjaci i travnjaci koji djelomično ograničavaju razinu proizvodnje, ali "oplemenjuju" finalni proizvod. Brojni prepoznatljivi animalni proizvodi sustavni su dio ruralne, gastronomske i turističke ponude podneblja utemeljene na tradicijskom nasljeđu. Farmska proizvodnja ne narušava ekološki sklad podneblja, čemu dobrano pridonose izvorne manje zahtjevne pasmine. Uz to, izražena je svijest o nužnosti zadržavanja animalne proizvodnje na ovim prostorima kako bi se očuvala tradicija, prepoznatljivost, gospodarska vitalnost ruralnih sredina, kvaliteta staništa te ukupna bioraznolikost. Ukupna gospodarska animalna vrijednost u cijelosti se nastoji podrediti potrebama turizma kroz plasman proizvoda prepoznatljive kakvoće. Iskustva animalne proizvodnje mediteranskog dijela Hrvatske ukazuju na učinkovite modele koji objedinjuju tradicijska i nova tehnološka iskustva utemeljena naizvornim pasminama vodeći brigu o okolišu i uz uvažavanje zahtjeva potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ante Rako (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Mioč, Boro; Ivanković, Ante; Rako, Ante; Pavić, Vesna
Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj hrvatskoj // Zbornik radova sa znanstvenog skupa: Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu europske unije / Anić, Igor ; Tomić, Franjo ; Matić, Slavko (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 271-285 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Mioč, B., Ivanković, A., Rako, A. & Pavić, V. (2013) Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj hrvatskoj. U: Anić, I., Tomić, F. & Matić, S. (ur.)Zbornik radova sa znanstvenog skupa: Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu europske unije.
@article{article, year = {2013}, pages = {271-285}, keywords = {Hrvatska, Mediteran, sto\v{c}arstvo, sustavi, proizvodnja}, isbn = {978-053-154-205-0}, title = {Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj hrvatskoj}, keyword = {Hrvatska, Mediteran, sto\v{c}arstvo, sustavi, proizvodnja}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, year = {2013}, pages = {271-285}, keywords = {Croatia, Mediterranean, animal husbandry, systems, production}, isbn = {978-053-154-205-0}, title = {Systems of animal production in the mediterranean Croatia}, keyword = {Croatia, Mediterranean, animal husbandry, systems, production}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font