Procjena sadržaja sirovih proteina uzoraka pira (Triticum spelta L.) NIR spektroskopijom (CROSBI ID 379921)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sokolović, Damir
Vranić, Marina
hrvatski
Procjena sadržaja sirovih proteina uzoraka pira (Triticum spelta L.) NIR spektroskopijom
Refleksijska spektroskopija u bliskom infracrvenom području (NIR spektroskopija) (1100 – 2500 nm) je korištena za procjenu sadržaja sirovih proteina (SP) uzoraka pira (Triticum spelta L.). Za razvoj kalibracije su korištene: metoda parcijalnih najmanjih kvadrata (PLS), modificirana PLS metoda (MPLS) i regresijska metoda glavnih komponenata (PCR). Standardna greška kalibracije (SEC) za MPLS, PLS i PCR metodu je iznosila 5, 57 ; 5, 38 i 6, 02 respektivno, a standardna greška unakrsne validacije (SECV) 6, 19 ; 6, 34 i 6, 47 respektivno. U usporedbi NIR i referentne kemijske metode za utvrđivanje sadržaja SP, standardna greška procjene (SEP) za MPLS, PLS i PCR metodu je iznosila 9, 41 ; 8, 87 i 9, 50 respektivno. Zaključeno je da NIR spektrsokopija ima potencijal za procjenu sadržaja SP u uzorcima pira, te da je PLS metoda modeliranja u ovom istraživanju imala prednosti u odnosu na PCR i MPLS metodu.
sirovi proteini; pir; NIR spektroskopija; PLS; MPLS; PCR
nije evidentirano
engleski
The potential of NIR spectroscopy for crude protein prediction in spelt (Triticum spelta L.)
nije evidentirano
crude protein; spelt; NIR spectroscopy; PLS; MPLS; PCR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
24.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb