Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA (CROSBI ID 379900)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Valić, Daniel ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Valić, Daniel

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA CRNIH VINA DINGAČ I POSTUP PELJEŠKOG VINOGORJA

Zahvaljujući antioksidacijskim svojstvima, crnim se vinima, osim pića s bogatom povijesti i tradicijom, može pripisati i atribut pića s blagotvornim učincima na zdravlje ljudskog organizma. Antioksidacijsko djelovanje crnih vina potječe od njihovih bioaktivnih komponenti, ponajviše polifenola (antocijana i tanina), koji imaju sposobnost vezanja slobodnih radikala. Poznato je da su slobodni radikali glavni uzrok oksidativnog stresa u organizmu te potiču razvoj brojnih degenerativnih, kardiovaskularnih i sličnih bolesti. Plavac mali je gospodarski najznačajnija crna sorta vinove loze za Hrvatsku, a vina Dingač i Postup vrlo specifična i jedna od najkvalitetnijih hrvatskih vina. Provedena je analiza antioksidacijske aktivnosti vina Dingač i Postup korištenjem indirektnih metoda, DPPH i ABTS metoda. Provedeno je i određivanje ukupnih fenola, udjela neprevrelog šećera, etanola, ukupnih i hlapljivih kiselina te slobodnog i ukupnog sumporovog dioksida. Vino Postup pokazuje 10, 0% (DPPH) i 13, 5% (ABTS) manju antioksidacijsku aktivnost u usporedbi s vinom Dingač. Svi analizirani parametri koji podliježu zakonskim propisima u skladu su s istima.

antioksidacijska aktivnost; crno vino; Dingač; Postup; DPPH; ABTS

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT PROPERTIES OF RED WINES DINGAČ AND POSTUP FROM PELJEŠAC WINE REGION

nije evidentirano

antioxidant activity; red wines; Dingač; Postup; DPPH; ABTS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

13.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija