Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643716

Cink-bacitracin kao konzervans u silaži lucerne


Lukač Havranek, Jasmina; Cizelj, Ivo
Cink-bacitracin kao konzervans u silaži lucerne // IV. jugoslavenska stočarska konferencija "Mostar 76"
Mostar, BIH, 1976. (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Cink-bacitracin kao konzervans u silaži lucerne
(Zinc bacitracin as a preservative in alfalfa silage)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Cizelj, Ivo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
IV. jugoslavenska stočarska konferencija "Mostar 76"

Mjesto i datum
Mostar, BIH, 1976

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Stočna hrana; hranjive tvari; lucerna
(Animal feedingstuffs; nutrients; alfalfa)

Sažetak
Zelena stočna hrana predstavlja najbolji izvor hranjivih tvari, ali je ne možemo koristiti u toku cijele godine. Ipak, da bi se sačuvala zelena masa i u ono doba godine kad zbog nepovoljnih klimatskih faktora dolazi do zastoja vegetacije, taj se problem pokušao riješiti siliranjem. Na osnovi provedenog pokusa sa silažom lucerne, sa i bez dodataka antibiotika cink-bacitracina u ishrani muzara, kao i na osnovi organoleptičkih kemijskih i mikrobioloških ispitivanja silaže, može se zaključiti: 1. da su silaže tretirane cink-bacitracina imale prednost pred netretiranom, 2. da je cink-bacitracin povoljnije djelovao na proizvodnju i kvalitetu mlijeka. Silaža tretirana s 20ppm CB dala je neštzo bolje rezultate od silaže s 5 ppm CB.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Havranek, (74232)