Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa (CROSBI ID 379820)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tere, Vanja
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić Josipa
hrvatski
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa
Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Tu vrijednu, lako probavljivu namirnicu ljudi su koristili još od prvih civilizacija kao hranu i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili devet uzoraka meda različitog botaničkog podrijetla s područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na osam bakterija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37 °C. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv istraživanih mikroorganizama, te da je moguća njihova primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na uzorke meda kadulje A, tilovine i vrijeska B kao moguće alternativne terapije.
med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečišćivaći hrane; uzročnici infekcija
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial effects of honey from the Dalmatia and Dalmatia hinterland
nije evidentirano
honey; antimicrobial effect; food spoilage bacteria; infections
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
23.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb