Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko (CROSBI ID 195665)

Prilog u časopisu | stručni rad

Lukač Havranek, Jasmina Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko // Mljekarski list, 25 (1988), 9-11; 172-173

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina

hrvatski

Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko

Kvaliteta mlijeka ima veoma značajan utjecaj na primjenjenu tehnologiju u preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, a to je između ostalog u vezi sa čistoćom staje i postupaka s mlijekom pri mužnji i nakon nje. Nečisto dobiveno i nekvalitetno mlijeko nije pogodno za preradu, pa time nije oštećena samo mljekara već i proizvođač mlijeka. Jedan od najosnovnijih uvjeta za dobivanje kvalitetnog mlijeka je temeljito čišćenje i dezinfekcija opreme. U posudama u kojima se drži mlijeko mogu se zadržavati komponente sastava mlijeka: bjelančevine, mast i mliečni šećer. Naša je zadaća da ih temeljitim pranjem odstranimo. Djelotvornost pranja ovisna o koncentraciji i vrsti detergenta, trajanja pranja, temperaturi i vrsti materijala od kojeg su posude napravljene. Otopine detergenata za pranje ne smiju djelovati štetno na opremu i zdravlje ljudi. Za djelotvorno, temeljito pranje potrebno je upotrebljavati detergente koji su namjenjeni pranju mljekarske industrije. Detergente-kemijska sredstva dijelimo na: jednostrana, koja služe samo za čišćenje ili samo za dezinfekciju, kombinirana (dvostrana)koja služe za čišćenje i dezinfekciju istovremeno. Ova sredstva sadrže još i aktivnu supstancu (klor, jod itd.)koja uništava mikroorganizme.

kvaliteta mlijeka; detergenti; mljekarska oprema

nije evidentirano

engleski

Cleaning and disinfection of milk equipment

nije evidentirano

milk quality; detergents; dairy equipment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25 (9-11)

1988.

172-173

objavljeno

0351-9104

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija