Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643166

Trnoviti kapar (Capparis spinosa L.) - zaboravljeno bogatstvo hrvatskog Mediterana


Čulić, Jure
Trnoviti kapar (Capparis spinosa L.) - zaboravljeno bogatstvo hrvatskog Mediterana 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Trnoviti kapar (Capparis spinosa L.) - zaboravljeno bogatstvo hrvatskog Mediterana
(Caper bush (Capparis spinosa L.) - forgotten treasure of the Mediterranean)

Autori
Čulić, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Grdiša, Martina

Ključne riječi
Capparis; spinosa L.; kapar; Capparidaceae; agrotehnologija; začin
(Capparis; spinosa L.; Caper bush; Capparidaceae; agrotechnology; spice)

Sažetak
Svrha ovog preglednog rada bila je proučiti dostupnu literaturu i sastaviti pregled informacija različitih autora na temu uzgoja i dorade trnovitog kapara (Capparis spinosa L.). Trnoviti kapar je višegodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Capparidaceae. Smatra se da potječe iz Sredozemlja i zapadne Azije, stoga je mediteranski dio Hrvatska idealno područje za uzgoj ove kulture. Ova biljna vrsta od davnina je poznata zbog svojih aromatičnih, ljekovitih i dekorativnih svojstava. Jakog je mirisa i okusa koji podsjeća na crnu i bijelu gorušicu i hren, stoga je mnogima neizostavan začin u kulinarstvu. Kemijske aktivne sastavnice kapara posjeduju brojna ljekovita svojstva, stoga se kapar koristi kao antioksidans, antihepatotoksik, antireumatik, antimikrobik, antimutagens i antitumorik. Koristi se i u kozmetičkoj industriji. Zbog navedenih svojstava u posljednjih nekoliko godina dobiva sve veći gospodarski značaj. U ovom radu objašnjena su biološka i kemijska svojstva kapara, agrotehnologija uzgoja kao i dorada prema stajalištima različitih autora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb