Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643122

Neki aspekti materijalne kulture Buzeta na razmeđu kasnog srednjeg i ranog novog vijeka


Ladić, Zoran
Neki aspekti materijalne kulture Buzeta na razmeđu kasnog srednjeg i ranog novog vijeka // Bertošin zbornik : zbornik u čast Miroslava Bertoše ; sv. 2 / Jurković, Ivan (ur.).
Pula ; Pazin: Sveučilište Jurja Dobrile : Državni arhiv u Pazinu, 2013. str. 155-173


Naslov
Neki aspekti materijalne kulture Buzeta na razmeđu kasnog srednjeg i ranog novog vijeka
(Some aspects of material culture of the inhabitants of Buzet on the brink between the Late Middle Ages and Early Modern Times)

Autori
Ladić, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Bertošin zbornik : zbornik u čast Miroslava Bertoše ; sv. 2

Urednik/ci
Jurković, Ivan

Izdavač
Sveučilište Jurja Dobrile : Državni arhiv u Pazinu

Grad
Pula ; Pazin

Godina
2013

Raspon stranica
155-173

ISBN
978-953-7498-68-9

Ključne riječi
Istra, Buzet, materijalna kultura, kasni srednji i rani novi vijek
(Istria, Buzet, material culture, late medieval and early modern period)

Sažetak
Analiza materijalnih predmeta koji se spominju u prvoj objelodanjenoj bilježničkoj knjizi buzetskog bilježnika Martina Sotolića pokazuje da su osnovni izvori za proučavanje razine materijalnog života u ovom gradu, kao uostalom i u drugim gradovima na istočnom Jadranu, na prijelomu srednjeg vijeka i renesanse prije svega inventari i oporuke. Iako se razne vrste materijalnih predmeta, odjeća, oruđe, kućanski i liturgijski predmeti, spominju u tek nešto više od desetak buzetskih dokumenata, već i taj uzorak materijalnih predmeta dovoljan je da se zaključi kako su stanovnici Buzeta u promatranom razdoblju živjeli u sličnom materijalnom okruženju kao i stanovnici ostalih istočno-jadranskih komuna toga vremena. U buzetskim privatno-pravnim ispravama spominju se gotovo identični materijalni predmeti koji se spominju i u dokumentima stanovnika drugih istočno-jadranskih komuna, posebice kada se radi o kućanskim predmetima i vrstama odjeće. Tako su pribori za jelo, pribor za kuhanje i kućni namještaj stanovnika Buzeta tog vremena istovjetni kao u kućama stanovnika drugih naših komuna. I odjeća koja se spominje, izuzev rijetkih primjera nešto raskošnijih ženskih odjevnih predmeta izrađenih od svile i obojenih u zelenu ili žutu boju, uglavnom je skromna i za svakodnevnu uporabu, pa se tako najčešće spominju jednostavne haljine ili halje poznate pod nazivom veste. Ipak, na temelju promatranog uzorka može se zaključiti da u Buzetu u tom razdoblju ne postoji tako jak elitni sloj gradskog društva koji je imao potrebu ili financijsku mogućnost kupovanja raskošnih odjevnih predmeta i nakita ili koji je bio u mogućnosti naručivati skupocjene liturgijske predmete kao što su primjerice slike za privatni kult nekog sveca (tzv. ancone), zlatne kaleže, bogato ukrašene misale ili brevijare. Bez obzira na to, promatrani dokumenti ukazuju da je u gradu postojao relativno dobrostojeći “srednji” sloj obrtnika, trgovaca i poljoprivrednika koji je imao materijalne i financijske mogućnosti nabavke i posjedovanja svih potrebitih materijalnih predmeta za relativno ugodan život. Naravno, za cjelovitu sliku o materijalnom standardu buzetskog stanovništva na razmeđu srednjeg i ranog novog vijeka bilo bi nužno razmotriti znatno više bilježničkih vrela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101-1012604-2600 - Glagoljski i latinički izvori i studije za povijest stanovništva i svakodnevlja (Zoran Ladić, )
140-1400822-0813 - Srednjovjekovna Istra: prostor zajedništva i suprotnosti (od VI. do XVI. st.) (Ivan Jurković, )
303-3030822-0813 - Srednjovjekovna Istra: prostor zajedništva i suprotnosti (od VI. do XVI. st.) (Ivan Jurković, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Filozofski fakultet, Pula,
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor s matičnim brojem:
Zoran Ladić, (168284)