Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643108

Utjecaj dodatka fermentiranog zrna kukuruza sjenaži lucerne na iskoristivost dušika u hranidbi kastriranih ovnova


Koren, Matea
Utjecaj dodatka fermentiranog zrna kukuruza sjenaži lucerne na iskoristivost dušika u hranidbi kastriranih ovnova, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643108 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka fermentiranog zrna kukuruza sjenaži lucerne na iskoristivost dušika u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of fermented corn grain supplementation to alfalfa haylage on N retention in wether sheep)

Autori
Koren, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne; vlažno zrno kukuruza; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; iskoristivost N
(Alfalfa haylage; fermented corn grain; ad libitum intake; in vivo digestibility; N retention)

Sažetak
Cilj završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka vlažnog zrna kukuruza (VZK) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) obroka, in vivo probavljivost sirovih proteina (SP) obroka i iskoristivost dušika u hranidbi kastriranih ovnova. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3x3 s 3 perioda i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 3 odrasla kastrirana ovna. Istraživani su hranidbeni tretmani: (i) hranidba samo SL ; (ii) hranidba SL uz dodatak 5 grama VZK kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) ; (iii) hranidba SL uz dodatak 10 grama VZK kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Sadržaj ST SL je iznosio 534, 7 g kg-1 svježeg uzorka, a sadržaj SP 171, 4 g kg-1 ST. Fermentirano VZK je sadržavalo 795, 9 g ST kg-1 svježeg uzorka i 111, 98 g SP kg-1 ST. Dodatak VZK SL je doveo do pozitivnog združenog utjecaja dva krmiva na ad libitum konzumaciju ST obroka (g kg-1 M0.75), a nije utvrđen statistički značajan linearni niti združeni utjecaj dva krmiva na in vivo probavljivost SP obroka. Dodatak VZK obroku baziranom na SL doveo je do linearnog opadanja konzumacije N pokusnih životinja, linearnog opadanja izlučivanja N urinom (P<0, 001), te linearnog povećanja izlučivanja N fecesom (P<0, 001), a isto nije utjecalo na iskoristivost N u hranidbi kastriranih ovnova (P>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Marina Vranić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Koren, Matea
Utjecaj dodatka fermentiranog zrna kukuruza sjenaži lucerne na iskoristivost dušika u hranidbi kastriranih ovnova, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Koren, M. (2013) 'Utjecaj dodatka fermentiranog zrna kukuruza sjenaži lucerne na iskoristivost dušika u hranidbi kastriranih ovnova', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Koren, M.}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {Alfalfa haylage, fermented corn grain, ad libitum intake, in vivo digestibility, N retention}, title = {The effect of fermented corn grain supplementation to alfalfa haylage on N retention in wether sheep}, keyword = {Alfalfa haylage, fermented corn grain, ad libitum intake, in vivo digestibility, N retention}, publisherplace = {Zagreb} }