Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643091

Kontrola kvalitete mlijeka


Lukač Havranek, Jasmina
Kontrola kvalitete mlijeka // Mljekarski list, 27 (1990), 105-106 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Kontrola kvalitete mlijeka
(Quality control of milk)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 27 (1990); 105-106

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Kvaliteta; mlijeko; sastav mlijeka
(Milk quality; mlik; milk components)

Sažetak
Mlijeko koje dolazi do potrošača mora imati prehrambenu vrijednost koju čine njegovi sastojci. Bjelančevine su jedna od važnijih komponenti za rast i obnovu organizama. Kalcij je neobično važan za tvorbu kostiju i zubi, za normalan rad srca i djelovanje živčanog sustava. Za život i rad potrebno je u organizam unijeti određenu količinu energije. Ispravno dobiveno mlijeko ima višestruku vrijednost. Njegovi dijelovi mogu se utjecajem mnogih faktora brzo promijeniti. Promijenjeno mlijeko više nema značenje niti u prehrambenom niti u tehnološkom pogledu. Mlijeko koje preuzimaju mljekare mora biti ispravne kvalitete i treba biti zdravo. Rezultati kemijskih, fizikalnih, biokemijskih i mikrobioloških analiza služe za unapređenje proizvodnje i prerade mlijeka. Zato je to interes kako proizvođača i prerađivača tako i kupaca mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Havranek, (74232)