Higijenske mjere na pašnjaku (CROSBI ID 195634)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Havranek, Jasmina
hrvatski
Higijenske mjere na pašnjaku
Mnoge zemlje još i danas prakticiraju ispašu za mliječne krave. Time se ušteđuje ljudska radna snaga jer krave same sebi pribavljaju lako probavljivu masu, bogatu bjelančevinama, mineralima i vitaminima, za svoju "malu tvornicu mlijeka". Naš je zadatak da od njih uzmemo ono što su stvorile. U toku čitavog razdoblja ispaše neophodan je veterinarski nadzor. Da bi pašnjaci odgovarali zahtjevima higijenskog držanja, moraju biti uređeni i snabdjeveni potrebnim objektima. S njih treba odstraniti sve predmete(leševe, kosti, kamenje, itd.) te grmlje i šiblje, u kojima se zadržavaju krpelji. Ukoliko su pašnjaci inficirani i uzročnicima zaraznih ili invazivnih bolesti, neophodno je provesti dezinfekciju, odnosno dehelminitizaciju..
ispaša; stoka; higijena
nije evidentirano
engleski
Hygiene measures on the pasture
nije evidentirano
pasture; livestock; hygiene
nije evidentirano