Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642959

Metastaza karcinoma pluća oponaša odontogenu upalu


Miloš, Mate; Manojlović, Spomenka; Franćeski, Dalibor; Trutin Ostović, Karmen; Macan, Darko
Metastaza karcinoma pluća oponaša odontogenu upalu // Sažetci X. kongresa Hrvatskoga društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata i IV. kongresa Hrvatskoga društva za oralnu kirurgiju Hrvatskoga liječničkog zbora. U: Acta Stomatol Croat 2013 ; 47(3):267-286 (Glavni urednik časopisa Brkić, Hrvoje) / Juretić, Mirna ; Macan, Darko (ur.).
Zagreb: Stomatološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko stomatološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora, 2013. str. 282-282 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Metastaza karcinoma pluća oponaša odontogenu upalu
(Lung carcinoma metastasis mimicking odontogenic infection)

Autori
Miloš, Mate ; Manojlović, Spomenka ; Franćeski, Dalibor ; Trutin Ostović, Karmen ; Macan, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Sažetci X. kongresa Hrvatskoga društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata i IV. kongresa Hrvatskoga društva za oralnu kirurgiju Hrvatskoga liječničkog zbora. U: Acta Stomatol Croat 2013 ; 47(3):267-286 (Glavni urednik časopisa Brkić, Hrvoje) / Juretić, Mirna ; Macan, Darko - Zagreb : Stomatološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko stomatološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora, 2013, 282-282

Skup
X. kongres Hrvatskoga društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata i IV. kongres Hrvatskoga društva za oralnu kirurgiju Hrvatskoga liječničkog zbora

Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 06.-08.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Karcinom pluća ; metastaza ; usna šupljina ; odontogena upala
(Lung cancer ; metastasis ; oral cavity ; odontogenic infection)

Sažetak
Metastaze malignih tumora u usnu šupljinu su daleko rjeđe od primarnih lezija. Učestalost malignih neoplazmi:metastaza u usnoj šupljini je 3-5%:1%. Gornja i donja čeljust se rutinski ne pregledavaju pri obdukciji pa prava učestalost može biti veća. Metastaze u gingivu ili u ostala meka tkiva javljaju se u oko 0.1% slučajeva. Metastaze mogu zahvatiti zajedno tvrda i meka tkiva te jezik. Sve ove lezije mogu utjecati iznimno štetno na oralnu funkciju, govor i prehranu. Adekvatno liječenje i lokalna kontrola poboljšavaju prehrambeni status i kvalitetu života. Metastatski tumori nalaze se češće u mandibuli nego u maksili i to češće u premolarnoj i molarnoj regiji. Zajednička primarna sijela tumora koji najčešće metastaziraju u usnu šupljinu su grudi, pluća, debelo crijevo i bubreg. Pluća su najčešće sijelo tumora koji metastazira u usnu šupljinu. Mandibula je najčešća lokacija metastaza gdje je molarna regija najviše zastupljena. Dijagnoza može biti komplicirana čestim nedostatkom dovoljno karakterističnih značajki koje izdvajaju ovakve lezije klinički i radiološki od ostalih benignih lezija endodontskog porijekla i ostalih upalnih bolesti. Kliničar bi trebao prepoznati mogućnost metastaze, a patolog sijelo primarnog tumora. U opisanim prikazima slučajeva u literaturi često je postavljena pogrešna dijagnoza, pogotovo u ranim stadijima bolesti. Prikazujemo bolesnika s metastazom pluća u alveolarni greben maksile što je krivo dijagnosticirano kao periapeksna odontogena upala.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
065-1080057-0429 - Revaskularizacija oralnih struktura nakon prekida kontinuiteta (Darko Macan, )

Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinička bolnica "Dubrava",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus