Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642848

Sirarstvo kroz vijekove i proizvodnja danas


Lukač Havranek, Jasmina
Sirarstvo kroz vijekove i proizvodnja danas // Agronomski glasnik, 5 (1989), 4; 83-88 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Sirarstvo kroz vijekove i proizvodnja danas
(Cheese production through centuries and today)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 5 (1989), 4; 83-88

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Sir; proizvodnja; povijest
(Cheese; cheese production; history)

Sažetak
Sir se proizvodio u gotovo svakom dijelu svijeta. Nekada je bio osnovna živežna namirnica. Nekada je sir bio dar bogovima ili hrana privilegirane klase, a u srednjem vijeku postaje i svakodnevna hrana širih slojeva stanovništva. Sir je proizvod određene zemlje i naroda, proizvod čiji postanak i proizvodnju uvjetuju klima, vegetacija i niz drugih činilaca.Proizvodnja sira razvijala se od domaće radinosti do industrije, a količine proizvedenog sira dostizale su granice svojevremeno nezamislivih razmjera. Mnogi poznati sirevi, nacionalni specijaliteti, postali su sirevi svjetskog glasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Havranek, (74232)