Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642838

Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda


Lukač Havranek, Jasmina; Poulsen , Poul
Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 41 (1991), 9; 239-244 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda
(Factors determining the keeping quality and the shelf-life of dairy products)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Poulsen , Poul

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41 (1991), 9; 239-244

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Mliječni proizvodi; održivost kvalitete; vijek trajanja
(Dairy products; keeping quality; shelf-life)

Sažetak
Tijekom posljednja dva desetljeća pojmovi održivosti i/ili vijeka trajanja najviše su bili zastupljeni u istraživanjima prehrambenih i mliječnih proizvoda. Do sad vrlo slabo definirani i loše specificirani, ti pojmovi uzrokovali su poteškoće pri njihovom korištenju. Obično su bili tumačeni kao vrijeme koje je proteklo od proizvodnje do trenutka kad više nisu pogodni za ljudsku upotrebu. Dok se pojam održivosti općenito koristio kao aspekt kvalitete odnosno kao pokazatelj svježine, pojam vijek trajanja više je bio u komercijalnoj upotreba bivao je sve značajniji usporedo sa sve većim udaljavanjem opskrbljivača od potrošača, koji je tekao istovremeno s velikim napretkom u preradi, pakiranju, materijalima, tehnologiji i kontroli mogućih vanjskih uvjeta kojima su mliječni proizvodi bili izloženi. Potrošač traži praktičnost, ali ni u kom slučaju nije spreman da žrtvuje kvalitetu. Potrošači zahtijevaju zdrave, hranjive proizvode, sigurnost te istinski više javnosti na deklaracijama i etiketiranju proizvoda. Istraživanja prehrambenih proizvoda devedesetih vjerojatno će se usmjeriti na tri međusobno srodna svojstva.- neškodljivost, branjivost i kvalitetu. Daljnjim napretkom njima se produžuje vijek trajanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Havranek, (74232)