Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda (CROSBI ID 195599)

Prilog u časopisu | stručni rad

Lukač Havranek, Jasmina ; Poulsen , Poul Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 41 (1991), 9; 239-244

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina ; Poulsen , Poul

hrvatski

Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda

Tijekom posljednja dva desetljeća pojmovi održivosti i/ili vijeka trajanja najviše su bili zastupljeni u istraživanjima prehrambenih i mliječnih proizvoda. Do sad vrlo slabo definirani i loše specificirani, ti pojmovi uzrokovali su poteškoće pri njihovom korištenju. Obično su bili tumačeni kao vrijeme koje je proteklo od proizvodnje do trenutka kad više nisu pogodni za ljudsku upotrebu. Dok se pojam održivosti općenito koristio kao aspekt kvalitete odnosno kao pokazatelj svježine, pojam vijek trajanja više je bio u komercijalnoj upotreba bivao je sve značajniji usporedo sa sve većim udaljavanjem opskrbljivača od potrošača, koji je tekao istovremeno s velikim napretkom u preradi, pakiranju, materijalima, tehnologiji i kontroli mogućih vanjskih uvjeta kojima su mliječni proizvodi bili izloženi. Potrošač traži praktičnost, ali ni u kom slučaju nije spreman da žrtvuje kvalitetu. Potrošači zahtijevaju zdrave, hranjive proizvode, sigurnost te istinski više javnosti na deklaracijama i etiketiranju proizvoda. Istraživanja prehrambenih proizvoda devedesetih vjerojatno će se usmjeriti na tri međusobno srodna svojstva.- neškodljivost, branjivost i kvalitetu. Daljnjim napretkom njima se produžuje vijek trajanja.

mliječni proizvodi; održivost kvalitete; vijek trajanja

nije evidentirano

engleski

Factors determining the keeping quality and the shelf-life of dairy products

nije evidentirano

dairy products; keeping quality; shelf-life

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (9)

1991.

239-244

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija