Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642223

Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda i njihova primjena u očuvanju zdravlja ljudi


Ana Cvitan
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda i njihova primjena u očuvanju zdravlja ljudi 2013., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


Naslov
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda i njihova primjena u očuvanju zdravlja ljudi
(The effect of bioactive peptides of milk and dairy products on human health)

Autori
Ana Cvitan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
12.09

Godina
2013

Stranica
48

Mentor
Giacometti, Jasminka

Neposredni voditelj
Giacometti, Jasminka

Ključne riječi
Bioaktivni peptidi; Mlijeko i mliječni proizvodi; Funkcionalnost bioaktivnih peptida; in vitro testiranje; in vivo testiranje
(Bioactive peptides; Milk and milk products; Functionality of bioactive peptides; in vitro testing; in vivo testing)

Sažetak
Mlijeko sadrži veliki broj proteina različitih funkcija. Osim zaštitne uloge, uslijed djelovanja različitih patogena i enteropatogena, neophodni su za proizvodnju različitih mliječnih proizvoda. Dokazano je da mlijeko sadrži niz bioaktivnosti koje imaju važnu ulogu u najranijoj dobi ljudi i životinja. Većina peptida su neraspoloživi unutar proteina mlijeka. Biološki aktivnima postaju nakon razgradnje proteina kazeina ili proteina sirutke. Proteoliza se odvija enzimskom razgradnjom tijekom probave, mikrobnom fermentacijom djelovanjem mliječno-kiselih bakterija (LAB) te djelovanjem proteolitičkih enzima iz drugih izvora (biljke, mikroorganizmi). Svi oni rezultiraju izdvojenim sekvencama peptida iz izvornih mliječnih proteina. U posljednjih desetak godina pronađene su važne biološke funkcije ovih peptida. Neki bioaktivni peptidi su jednofunkcionalni dok su drugi višefunkcionalni. Funkcionalnost peptida mlijeka i mliječnih proizvoda određuje se različitim in vivo i in vitro modelima. Cilj ovog rada bio je da se na temelju pregleda znanstvene literature, izlože modeli testiranja funkcionalnosti peptida mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija

Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Jasminka Giacometti, )

Ustanove
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju