Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 379514)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tadić, Daria
Giacometti, Jasminka
Giacometti, Jasminka
hrvatski
Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda
Hrana je oduvijek poznata kao izvor energije potrebne za život. Razvojem prirodnih i biomedicinskih znanosti, postalo je očito da hrana može sadržavati i druge korisne sastojke. Mlijeko i mliječni proizvodi su funkcionalna hrana i tema mnogim znanstvenim istraživanjima. Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog svojih bioloških zadaća (imunomodulatorne, antimikrobne, antitrombotične, regulacije krvnog tlaka i vezanje minerala ili vitamina, i druge, predmet su strukturnih i funkcionalnih analiza. Ove su analize kompleksan analitički proces koji se temelji na modernim analitičkim tehnikama i biološkim saznanjima. U svrhu odjeljivanja i identifikacije proteina i peptida mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se kromatografske i elektroforetske metode te masena spektrometrija. Tekućinska kromatografija omogućava odjeljivanje kompleksne smjese peptida, kao i odvajanje peptida od ostalih sastojaka prisutnih u kompleksnoj matrici. Razdvojeni peptidi se identificiraju masenom spektrometrijom, koja je ujedno i najbolja tehnika za utvrđivanje prisutnosti posttranslacijskih modifikacija. Spregnute metode, tekućinska kromatografija-masena spektrometrija (LC-MS) su stoga, vodeće analitičke tehnike u strukturnoj analizi bioaktivnih peptida dobivenih iz mlijeka i mliječnih proizvoda. U radu je prikazana metodologija odjeljivanja i identifikacije bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda.
Mlijeko i mliječni proizvodi; Bioaktivni peptidi; Tekućinska kromatografija; Masena spektrometrija; Spregnute metode; Elektroforeza
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
engleski
Isolation and identification of the bioactive peptides in milk and dairy products
nije evidentirano
Milk and milk products; Bioactive peptides; Liquid chromatography; Mass spectrometry; Hyphenated techniques; Electrophoresis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
12.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova
Rijeka