Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642220

Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda


Tadić, Daria
Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda 2013., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


Naslov
Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda
(Isolation and identification of the bioactive peptides in milk and dairy products)

Autori
Tadić, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
12.09

Godina
2013

Stranica
46

Mentor
Giacometti, Jasminka

Neposredni voditelj
Giacometti, Jasminka

Ključne riječi
Mlijeko i mliječni proizvodi; Bioaktivni peptidi; Tekućinska kromatografija; Masena spektrometrija; Spregnute metode; Elektroforeza
(Milk and milk products; Bioactive peptides; Liquid chromatography; Mass spectrometry; Hyphenated techniques; Electrophoresis)

Sažetak
Hrana je oduvijek poznata kao izvor energije potrebne za život. Razvojem prirodnih i biomedicinskih znanosti, postalo je očito da hrana može sadržavati i druge korisne sastojke. Mlijeko i mliječni proizvodi su funkcionalna hrana i tema mnogim znanstvenim istraživanjima. Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog svojih bioloških zadaća (imunomodulatorne, antimikrobne, antitrombotične, regulacije krvnog tlaka i vezanje minerala ili vitamina, i druge, predmet su strukturnih i funkcionalnih analiza. Ove su analize kompleksan analitički proces koji se temelji na modernim analitičkim tehnikama i biološkim saznanjima. U svrhu odjeljivanja i identifikacije proteina i peptida mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se kromatografske i elektroforetske metode te masena spektrometrija. Tekućinska kromatografija omogućava odjeljivanje kompleksne smjese peptida, kao i odvajanje peptida od ostalih sastojaka prisutnih u kompleksnoj matrici. Razdvojeni peptidi se identificiraju masenom spektrometrijom, koja je ujedno i najbolja tehnika za utvrđivanje prisutnosti posttranslacijskih modifikacija. Spregnute metode, tekućinska kromatografija-masena spektrometrija (LC-MS) su stoga, vodeće analitičke tehnike u strukturnoj analizi bioaktivnih peptida dobivenih iz mlijeka i mliječnih proizvoda. U radu je prikazana metodologija odjeljivanja i identifikacije bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija

Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Jasminka Giacometti, )

Ustanove
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju