Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 379514)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tadić, Daria Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda / Giacometti, Jasminka (mentor); Giacometti, Jasminka (neposredni voditelj). Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, . 2013

Podaci o odgovornosti

Tadić, Daria

Giacometti, Jasminka

Giacometti, Jasminka

hrvatski

Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda

Hrana je oduvijek poznata kao izvor energije potrebne za život. Razvojem prirodnih i biomedicinskih znanosti, postalo je očito da hrana može sadržavati i druge korisne sastojke. Mlijeko i mliječni proizvodi su funkcionalna hrana i tema mnogim znanstvenim istraživanjima. Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog svojih bioloških zadaća (imunomodulatorne, antimikrobne, antitrombotične, regulacije krvnog tlaka i vezanje minerala ili vitamina, i druge, predmet su strukturnih i funkcionalnih analiza. Ove su analize kompleksan analitički proces koji se temelji na modernim analitičkim tehnikama i biološkim saznanjima. U svrhu odjeljivanja i identifikacije proteina i peptida mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se kromatografske i elektroforetske metode te masena spektrometrija. Tekućinska kromatografija omogućava odjeljivanje kompleksne smjese peptida, kao i odvajanje peptida od ostalih sastojaka prisutnih u kompleksnoj matrici. Razdvojeni peptidi se identificiraju masenom spektrometrijom, koja je ujedno i najbolja tehnika za utvrđivanje prisutnosti posttranslacijskih modifikacija. Spregnute metode, tekućinska kromatografija-masena spektrometrija (LC-MS) su stoga, vodeće analitičke tehnike u strukturnoj analizi bioaktivnih peptida dobivenih iz mlijeka i mliječnih proizvoda. U radu je prikazana metodologija odjeljivanja i identifikacije bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda.

Mlijeko i mliječni proizvodi; Bioaktivni peptidi; Tekućinska kromatografija; Masena spektrometrija; Spregnute metode; Elektroforeza

Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02

engleski

Isolation and identification of the bioactive peptides in milk and dairy products

nije evidentirano

Milk and milk products; Bioactive peptides; Liquid chromatography; Mass spectrometry; Hyphenated techniques; Electrophoresis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

12.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija