Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 642123

Usporedba faune trčaka (fam. Carabidae) muzejske zbirke Franje Košćeca i relevantnog popisa vrsta Europe


Petrak, Ivana
Usporedba faune trčaka (fam. Carabidae) muzejske zbirke Franje Košćeca i relevantnog popisa vrsta Europe 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Usporedba faune trčaka (fam. Carabidae) muzejske zbirke Franje Košćeca i relevantnog popisa vrsta Europe
(Comparison of the ground beetle fauna (fam. Carabidae) of the museum collection Franjo Košćec's and relevant list of species of Europe)

Autori
Petrak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2013

Stranica
36

Mentor
Bažok, Renata

Neposredni voditelj
Kos, Tomislav

Ključne riječi
Carabidae; Franjo Košćec; Hrvatska; zbirka
(Carabidae; Croatia; collection; Franjo Košćec)

Sažetak
Trčci su jedna od najraznovrsnijih i najproučavanijih porodica iz razreda Insecta. Prema posljednjim podacima broje 32.561 vrstu unutar 1.859 rodova (Lorenz, 1998.). Važan su dio agroekologije jer su prisutni na svim vrstama tala, te se smatraju indikatorom onečišćenja agrobiocenoze. Entomološke zbirke sadrže važne podatke o fauni nekog područja. Njihovom obradom upotpunjuje se poznavanje rasprostranjenosti određenih vrsta te se dobivaju podaci o raznolikosti faune određenog područja. Cilj rada je usporediti popis trčaka (por. Carabidae) iz muzejske zbirke prof. Franje Koščeca i raspoložive literature. Od raspoložive literature odabrana je monografija Kornjaši Jadranskog priobalja autora Petra Novaka iz 1952. Drugi cilj je pronaći razlike koje bi se pojavile usporedbom popisa vrsta iz zbirke Franje Košćeca i vrsta monografije Jadranskog priobalja s popisom vrsta kojeg navodi Catalogue of Palaearctic Coleoptera za područje Hrvatske kao relevantnog popisa za područje Europe. Za očekivati je da se vrste iz zbirke Franje Košćeca i monografije Kornjaši Jadranskog priobalja navode u katalogu za područje Hrvatske. Cilj istraživanja je bio i pročistiti sinonime navedene u relevantnom popisu vrsta Europe s onima navedenim u analiziranoj zbirci i monografiji budući da se neke možda nalaze pod različitim imenima. Zbirka Košćec Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin najsveobuhvatnija je entomološka zbirka u Hrvatskoj. Pregledom je ustanovljeno da zbirku Carabidae čine 2086 inventiranih primjeraka. Jedinke su svrstane u 245 vrsta i 63 roda. Kornjaši Jadranskog priobalja najveći je popis vrsta tog dijela Hrvatske a njegovim pregledom utvrđene su 333 dodatne vrste. Od ukupno utvrđenog broja vrsta, uključujući sinonime, upotrebom nove sistematske klasifikacije istraživanjem je popisano 578 vrsta, razvrstanih u 13 potporodica i 103 roda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782066-2064 - Sustav procjene rizika-temelj integrirane zaštite kukuruza od štetnika (Renata Bažok, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb