Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena nekih mesnih i mliječnih proizvoda kao rizičnih čimbenika u sustavu sigurnosti hrane i utjecaj na javno zdravstvo (CROSBI ID 379503)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rašić, Barica Procjena nekih mesnih i mliječnih proizvoda kao rizičnih čimbenika u sustavu sigurnosti hrane i utjecaj na javno zdravstvo / Pavlak, Marina ; Kozačinski, Lidija (mentor); Pavlak, Marina (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Rašić, Barica

Pavlak, Marina ; Kozačinski, Lidija

Pavlak, Marina

hrvatski

Procjena nekih mesnih i mliječnih proizvoda kao rizičnih čimbenika u sustavu sigurnosti hrane i utjecaj na javno zdravstvo

Cilj ovoga rada je bila procjena potrebe organiziranja i uvođenja programa upravljanja i kontrole uzročnika koji se prenose hranom, a koji predstavljaju rizik za sigurnost hrane i time za potrošača. Neposredni ciljevi rada, a čiji su rezultati preduvjet za procjenu stanja sigurnosti hrane na području jednog dijela Hrvatske i uvođenje programa upravljanja su: (1) analiza rezultata monitoringa tih proizvoda uzorkovanih u trgovačkim centrima u Zagrebačkoj županiji i procjena zdravstvene ispravnosti mesnih i mliječnih proizvoda, (2) procjena prevalencije uzročnika u mesu i mesnim proizvodima i u mlijeku i mliječnim proizvodima, (3) procjena rizika ugroženosti potrošača pojedinom vrstom mesnih i mliječnih proizvoda. Meso i mliječni proizvodi su u 15, 25 %, a mlijeko i mliječni proizvodi čak u 67, 42 % uzoraka bili zdravstveno neispravni. Vjerojatnost izloženosti potrošača zdravstveno neispravnim mliječnim proizvodima 2, 69 (Cl 95% od 1, 69 do 4, 33) puta veća od izloženosti zdravstveno neispravnim namirnicama mesnog podrijetla. Svježe meso je u 18, 75%, a mesni proizvodi u 14, 00% uzoraka bili zdravstveno neispravni. Izloženosti potrošača zdravstveno neispravnim proizvodima svježeg mesa veća je za 1, 41 (Cl 95% od 0, 9 do 2, 23) puta u odnosu na mesne proizvode. Od mesnih proizvoda ustanovljen je veći broj zdravstveno neispravnih suhomesnatih proizvoda u odnosu na kobasice (OR = 2, 24, Cl 95% od 1, 21 do 4, 16). Iz uzoraka svježeg mesa u najvećem broju izdvojen je S. aureus u 7, 39%, te aerobne mezofilne bakterije (5, 68%), enterobakterije (5, 11%) i Salmonella spp. (5, 68%). Uzorci mesnih proizvoda sadržavali su visoki broj aerobnih mezofilnih bakterija (6, 69 %), enterobakterije (5, 27 %) i S. aureus (4, 93 %). Izloženost potrošača hrani koja je sadržavala povećani broj aerobnih mezofilnih bakterija bila je 4, 14 puta veća preko kobasica nego preko ostalih mesnih proizvoda. Iz mliječnih proizvoda u najvećem broju izdvojene su sulfitreducirajuće klostridije (23, 59 %), S. aureus (15, 73%) te E. coli (14, 61 %) i aerobne mezofilne bakterije (8, 89 %). U mlijeku i mliječnim proizvodima je izloženost aerobnim mezofilnim bakterijama 1, 58 (Cl 95% 0, 70 do 3, 56 ) puta, sulfitreducirajućim bakterijama 18, 12 (Cl 95% od 6, 93 do 47, 37) puta te bakteriji S aureus 2, 34 (Cl 95% 1, 06 do 5, 14) puta veća nego u mesu.

meso i mesni proizvodi; mlijeko i mliječni proizvodi; zdravstvena ispravnost hrane; sigurnost hrane; rizik; javno zdravstvo; zaštita potrošača

nije evidentirano

engleski

Meat and milk products as a risk factor for food safety and imapct on public health

nije evidentirano

meat and meat products; milk and milk products; food safety; risk; public health; consumer protection

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

13.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina