Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani (CROSBI ID 379467)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čagalj, Mia Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani / Šimić, Branimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Čagalj, Mia

Šimić, Branimir

hrvatski

Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani

Aspartam je umjetno sladilo koje se koristi umjesto saharoze. Njegova kalorijska vrijednost iznosi 4 kcal/g, no u upotrebi može se primjenjivati u 200 puta manjoj količini u odnosu na šećer zahvaljujući njegovoj intenzivnoj slatkoći. Strukturno je sastavljen je od L-fenilalanin metil estera i L-asparaginske kiseline. Metabolizira se u gastrointestinalnom traktu na 3 komponente – aspartat, fenilalanin i metanol. Zbog moguće toksičnosti ovih metabolita, postoje pretpostavke o potencijalnoj štetnosti aspartama. Provedena su mnoga istraživanja na ljudskim i životinjskim modelima, a u ovom radu dan je pregled dosadašnjih saznanja o biotransformacijama i toksičnosti aspartama. Na temelju rezultata o povezanosti upotrebe aspartama s alergijama, glavoboljama, epileptičnim napadajima, fenilketonurijom, učincima na endokrini sustav i kancerogenezu, zaključuje se da ne postoje čvrsti dokazi o štetnosti aspartama za ljudsko zdravlje.

umjetna sladila; aspartam; metabolizam; toksičnost

nije evidentirano

engleski

The safety of aspartame use in diet

nije evidentirano

artificial sweeteners; aspartame; metabolism; toxicity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

13.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija