Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani (CROSBI ID 379467)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čagalj, Mia
Šimić, Branimir
hrvatski
Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani
Aspartam je umjetno sladilo koje se koristi umjesto saharoze. Njegova kalorijska vrijednost iznosi 4 kcal/g, no u upotrebi može se primjenjivati u 200 puta manjoj količini u odnosu na šećer zahvaljujući njegovoj intenzivnoj slatkoći. Strukturno je sastavljen je od L-fenilalanin metil estera i L-asparaginske kiseline. Metabolizira se u gastrointestinalnom traktu na 3 komponente – aspartat, fenilalanin i metanol. Zbog moguće toksičnosti ovih metabolita, postoje pretpostavke o potencijalnoj štetnosti aspartama. Provedena su mnoga istraživanja na ljudskim i životinjskim modelima, a u ovom radu dan je pregled dosadašnjih saznanja o biotransformacijama i toksičnosti aspartama. Na temelju rezultata o povezanosti upotrebe aspartama s alergijama, glavoboljama, epileptičnim napadajima, fenilketonurijom, učincima na endokrini sustav i kancerogenezu, zaključuje se da ne postoje čvrsti dokazi o štetnosti aspartama za ljudsko zdravlje.
umjetna sladila; aspartam; metabolizam; toksičnost
nije evidentirano
engleski
The safety of aspartame use in diet
nije evidentirano
artificial sweeteners; aspartame; metabolism; toxicity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
13.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb