Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak pentadekapeptida BPC 157 na djelovanje venoma poskoka ubrizganog u mišić štakora (CROSBI ID 772706)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Marinac, Geor ; mentor: Šuran, Jelena Učinak pentadekapeptida BPC 157 na djelovanje venoma poskoka ubrizganog u mišić štakora // Sveučilište u Zagrebu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Marinac, Geor ; mentor: Šuran, Jelena

hrvatski

Učinak pentadekapeptida BPC 157 na djelovanje venoma poskoka ubrizganog u mišić štakora

Istražen je učinak pentadekapeptida BPC 157 na otrovanje izazvano venomom poskoka (Vipera ammodytes) u dozi od 10 i 15 mg. Štakorima je intramuskularno apliciran venom poskoka te se nakon 24h bodovanjem oštećenja funkcije stražnjeg ekstremiteta i reakcije na mehanički podražaj dobio uvid u intenzitet lokalnih i sistemskih lezija uzrokovanih venomom poskoka. Zatim su podijeljeni u dvije skupine ; kontrolnu (fiziološka otopina, 1 ml/200 g t.m., i.p.) i tretiranu, BPC 157 skupinu (10 µg/kg, 1 ml/200 g). Životinje su ponovo promatrane i bodovane 45 min nakon postretmana te je dokazano da je pentadekapeptid BPC-a 157 očuvao funkciju stražnjeg estremiteta u koji je apliciran venom poskoka, kao i somatosenzornu orijentaciju životinja. Termografskom kamerom snimana je neposredna distribucija 15 mg venoma u mišić stražnje noge štakora te njegov utjecaj na tkivo i krvne žile u vremenskim intervalima od 15 i 30 min nakon aplikacije. Nakon utvrđivanja značajnih promjena temperature ekstremiteta prilikom aplikacije venoma napravljena su i dodatna snimanja radi utvrđivanja razlika između kontrolne i tretirane skupine životinja. Dokazana je razlika u promjeni temperature ekstremiteta u koji je aplicirano 15 mg venoma poskoka između kontrolne skupine za ΔT= 2, 1 do 4, 2 °C u odnosu na isti ekstremitet životinja tretiranih BPC-om 157, 30 min nakon otrovanja. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem postavljaju temelje za buduća klinička istraživanja liječenja otrovanja izazvanih ugrizom zmija otrovnica primjenom BPC-a 157.

pentadekapeptid BPC 157; poskok; venom; termografija

nije evidentirano

engleski

The effect of pentadecapetide BPC 157 on the effects of injection long nosed viper venom into the muscle of rat

nije evidentirano

pentadecapetide BPC 157; long nosed viper; venom; termographic camera

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti