Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak pentadekapeptida BPC 157 na funkcionalno- motoričke sposobnosti štakora (CROSBI ID 772703)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Tomas, Klara ; Triskoli, Martina ; mentor: Jelena Šuran Učinak pentadekapeptida BPC 157 na funkcionalno- motoričke sposobnosti štakora // Studentski rad. 2013.

Podaci o odgovornosti

Tomas, Klara ; Triskoli, Martina ; mentor: Jelena Šuran

hrvatski

Učinak pentadekapeptida BPC 157 na funkcionalno- motoričke sposobnosti štakora

Istraživali smo učinak pentadekapeptida BPC 157 na funkcionalno-motoričke sposobnosti štakora kroz određeni protokol treninga u trajanju od 10 dana. Štakorice su podijeljene u dvije skupine, a kao pokazatelj funkcionalno-motoričkih sposobnosti mjerena je izvedba trčanja na pokretnoj traci. Uz to, mjereni su i biokemijski parametri kao pokazatelji adaptacije na stres uzrokovan pojačanim treningom. Nakon aplikacije BPC-a 157 (10 µg/kg IP) pokusnoj skupini, te fiziološke otopine (1 ml/200g) kontrolnoj skupini uočen je porast izvedbe trčanja kod životinja tretiranih BPC-om. Do kraja istraživanja BPC životinje su imale bolju izvedbu od kontrolne skupine koja je zbog sve veće iscrpljenosti imala niže vrijednosti. Biokemijska analiza pokazala je povišene vrijednosti enzima kreatin kinaze i aspartat-aminotransferaze u serumu, te kalija u urinu. Na temelju dobivenih rezultata možemo zaključiti da postoji protektivno djelovanje BPC-a na mišićno koštani sustav tijekom preopterećenja zdravih životinja. Potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se detaljnije objasnio pozitivan učinak BPC-a 157 na adaptaciju na stres uzrokovan pojačanom fizičkom aktivnošću.

pentadekapeptid BPC 157; funkcionalno-motoričke sposobnosti; izvedba trčanja

nije evidentirano

engleski

The effect of pentadecapeptide BPC 157 on funcional motor skills in rats

nije evidentirano

pentadecapeptide BPC 157; musculoskeletal adaptation; running performance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studentski rad

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti