Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641782

Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske


Lukač Havranek, Jasmina
Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske // Mljekarstvo, 41 (1991), 1; 7-18 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


Naslov
Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske
(Tounj cheese - autochthonous product of Croatia)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41 (1991), 1; 7-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
Autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike
(Autochthonous production; cheese composition; smoked Tounj - cheese; sensory appraisal)

Sažetak
Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Havranek, (74232)