Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske (CROSBI ID 195452)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske
Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.
autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike
nije evidentirano
engleski
Tounj cheese - autochthonous product of Croatia
nije evidentirano
autochthonous production; cheese composition; smoked Tounj - cheese; sensory appraisal
nije evidentirano