Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske (CROSBI ID 195450)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
hrvatski
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske
U 200 uzoraka sirovog skupnog mlijeka u trenutku ulaza mlijeka u mljekare, utvrđena je količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti i bjelančevina. Izmjerena je vrijednost točke ledišta i °SH. Ukupan broj kolonija/ml određen je u 84 uzorka mlijeka. Prosječne količine suhe tvari, bezmasne suhe tvari, masti i bjelančevina iznosile su 12, 45%, 8, 65%, 3, 78% i 3, 30%. Stupanj kiselosti mlijeka varirao je od 6, 46 °SH do 6, 74 °SH, a prosječna vrijednost točke ledišta iznosila je -0, 509 °C. Ukupan broj kolonija/ml kretao se od 20x10^3 do 47x10^6.
kvaliteta mlijeka; količina suhe tvari; suha tvar bez masti; mast; bjelančevine; stupanj kiselosti
nije evidentirano
engleski
Milk quality in the region of Croatia
nije evidentirano
milk quality; contents of: total solids; solids non-fat; fat; protein; degree of acidity
nije evidentirano