Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641773

Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka


Antunac, Neven; Lukač Havranek, Jasmina; Čurik, Ino; Samaržija, Dubravka
Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka // Mljekarstvo, 41 (1991), 11; 297-302 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka
(Milk proteins polymorphism as regards milk production and composition)

Autori
Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Samaržija, Dubravka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41 (1991), 11; 297-302

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Mlijeko; proteini; polimorfizam
(Milk; proteins; polymorphism)

Sažetak
Rad obuhvaća pregled rezultata analize polimorfizma proteina mlijeka većeg broja autora. Utjecaj različitih genotipova αs1-, ß-, κ-kazeina i ß-laktoglobulina vezan je za količinu mlijeka, mast i protein te uz postotak pojedinih sastojaka u mlijeku i njihov međusobni omjer. Cilj je obuhvaćenog pregleda utvrđivanje najpovoljnijih genetskih varijanti proteina mlijeka na osnovi kojih je moguće poboljšati kvalitetu i proizvodne osobine mlijeka. Uz poznavanje frekvencija određenih alela u populaciji krava, te uz činjenicu da se ovi geni vezano nasljeđuju, najpovoljnije genetske varijante je moguće iskoristiti i u selekciji bikova koji se koriste za umjetno osjemenjivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb