Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka (CROSBI ID 195448)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Samaržija, Dubravka
hrvatski
Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka
Rad obuhvaća pregled rezultata analize polimorfizma proteina mlijeka većeg broja autora. Utjecaj različitih genotipova αs1-, ß-, κ-kazeina i ß-laktoglobulina vezan je za količinu mlijeka, mast i protein te uz postotak pojedinih sastojaka u mlijeku i njihov međusobni omjer. Cilj je obuhvaćenog pregleda utvrđivanje najpovoljnijih genetskih varijanti proteina mlijeka na osnovi kojih je moguće poboljšati kvalitetu i proizvodne osobine mlijeka. Uz poznavanje frekvencija određenih alela u populaciji krava, te uz činjenicu da se ovi geni vezano nasljeđuju, najpovoljnije genetske varijante je moguće iskoristiti i u selekciji bikova koji se koriste za umjetno osjemenjivanje.
mlijeko; proteini; polimorfizam
nije evidentirano
engleski
Milk proteins polymorphism as regards milk production and composition
nije evidentirano
milk; proteins; polymorphism
nije evidentirano