Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira (CROSBI ID 195447)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Samaržija, Dubravka ; Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Antunac, Neven Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira // Mljekarstvo, 41 (1991), 12; 319-327

Podaci o odgovornosti

Samaržija, Dubravka ; Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Antunac, Neven

hrvatski

Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira

U preglednom članku "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira" izneseni su rezultati istraživanja više autora o djelovanju polimorfizma na koagulacijska svojstva mlijeka, sinerezu sirnog gruša i randman sira. S obzirom na koagulacijske osobine mlijeka BB varijanta ß- i κ-kazeina, BC varijanti αs1-kazeina i AA varijanti ß-laktoglobulina pripisuje se povoljniji utjecaj. Postoji malo radova o djelovanju proteina mlijeka na sinerezu sirnog gruša. Razlog tome vjerojatno je do danas nedovoljno objašnjen proces same sinereze. Preliminarnim radom utjecaja genetskih varijanti κ-kazeina i ß-laktoglobulina na sinerezu, McLean i Schaar (1989) utvrdili su povoljniji utjecaj B varijanti. Veći randman sira pripisuje se αs1-Cn BC, ß-CnA1A1 i κ-Cn BB varijantama. Razlike između ß-Lg genetskih varijanti na randman sira postoje, no one nisu statistički značajne (Marziali i Ng-Kwai-Hang, 1986). Bolji randman i kvalitetu sira moguće je ostvariti ako uvažavamo razlike između genetskih varijanti. Složenost samog tehnološkog procesa prerade mlijeka u sir zahtijeva daljnja istraživanja na ovom području.

sir; proteini; polimorfizam

nije evidentirano

engleski

Milk proteins polymorphism in cheese production

nije evidentirano

cheese; proteins; polymorphism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (12)

1991.

319-327

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija