Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641759

Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa


Čurik, Ino; Lukač Havranek, Jasmina; Antunac, Neven
Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 47 (1993), 1-2; 15-22 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)


Naslov
Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa
(Association of milk protein genotypes with first lactation traits croatian simmental I.effects of genotype)

Autori
Čurik, Ino ; Lukač Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 47 (1993), 1-2; 15-22

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
Frakcije kazeina; mliječna mast; mlijeko; laktacija
(Casein fractions; milk fat; milk; lactation)

Sažetak
Istražili smo utjecaj αs1-kazeina (αs1-Cn), β-kazeina (β-Cn), κ-kazeina (κ-Cn) i β-lakoglobulina (β-Lg) na količinu mlijeka(kg), masti (kg) i sadržaja masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj , κ-kazeina na količinu masti (kg), a β-lakoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC κ-kazein odnosno AB β-lakoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β-lakoglobulin genotip.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb