Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU (CROSBI ID 599637)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja ; Škoko, Ines ; Zdolec, Nevijo ; Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU // Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013. / Dikić, Srđan (ur.). Banja Luka: Udruženje, 2013. str. 30-34

Podaci o odgovornosti

Marijan Antonela, Severin Krešimir, Bogdanović Tanja ; Škoko, Ines ; Zdolec, Nevijo ; Cvetnić Željko, Listeš Edy, Marijan Željko, Džaja Petar

hrvatski

UTJECAJ PROCESA ZRENJA NA KOLIČINU HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU

Tijekom procesa zrenja Livanjskog sira iz tri različite šarže uzet je po jedan sir i to nultog, 9., 20., 29., 50., 60. i 105. dana. Iz svakog sira uzorkovana su dva uzorka i to iz sredine i pod korom sira. Tijekom 105 dana zrenja Livanjskog sira utvrđena je prisutnosti histamina. Najveće ukupne vrijednosti pretraživanog biogenog amina utvrđene su 105. dana i to u sredinu 184, 13 mg/kg odnosno 76, 26 mg/kg u kori sira. Uz naznaku da najveći udio vrijednosti čini histamin s 43, 9% u sredini odnosno histamin s 31, 6% u kori sira. Vrijednosti histamina gotovo je tri puta viša 105. nego 60. dana. U našem istraživanju smo utvrdili da postoji značajna razlika između sredine i kore u vrijednostima histamina. Korelacija između histamina i mikroorganizama nije utvrđena.

zrenje sira; histamin; Livanjski sir

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF RIPENING PROCESS ON AMOUNT HISTAMINE IN LIVNO CHEESE

nije evidentirano

ripening cheese; histamine; Livno cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

30-34.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova - Šesti neđunarodni kongre"Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013.

Dikić, Srđan

Banja Luka: Udruženje

987-99955-789-3-6

Podaci o skupu

Šesti neđunarodni kongre "Ekologija, zdravlje, rad, sport" Banja Luka 5-8.9.2013.

predavanje

05.09.2013-08.09.2013

Banja Luka

Povezanost rada

nije evidentirano