Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641702

Povezanost polimorfizma β-laktoglobulina s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simetalca II. Utjecaj gena


Lukač Havranek, Jasmina; Čurik, Ino; Kapš, Miroslav; Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka
Povezanost polimorfizma β-laktoglobulina s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simetalca II. Utjecaj gena // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 47 (1993), 11-12; 419-423 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


Naslov
Povezanost polimorfizma β-laktoglobulina s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simetalca II. Utjecaj gena
(Association of β-laktoglobulin with milk yield of Croatian Simmental II. Gene effect)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Čurik, Ino ; Kapš, Miroslav ; Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 47 (1993), 11-12; 419-423

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
Fentotipska varijanca; polimorfizam; β-laktoglobulin
(Phenotypic variance; polymorphism; β-laktoglobulin)

Sažetak
Istraživan utjecaj alela β-laktoglobulin lokusa u 195 uzoraka na količinu mlijeka i masti (kg) te sadržaja masti (%) prve laktacije hrvatskog simentalca. Za isti gen lokus procijenjen je udio aditivne u fenotipskoj varijanci. Prosječan efekt supstitucije alela B za A izračunat je gen supstitucijskim modelom. Aditivna genetska varijanca (δ2A) istih mliječnih proizvodnih osobina izračunata je formulom δ2A = 2pqα2 . Signifikantan prosječan efekt supstitucije alela B za A utvrđen je za količinu mlijeka -176, 648 ± 63, 273 (P=0, 006), masti -5, 487±2, 690 (P=0, 043) i sadržaj masti 0, 041±0, 013 (P=0, 003). Udio aditivne genetske varijance u fentipskoj varijanci iznosi 4, 1% za količinu mlijeka (kg), 2, 2% za količinu masti (kg) i 4, 9% za sadržaj masti. U ovom radu utvrđena je veća količina mlijeka i masti (kg) za alel A, te je viši postotak masti (%) za alel B. Naravno, potrebna su daljna istraživanja koja bi potvrdila dobivene rezultate prije uključivanja β-laktoglobulin alela u selekciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA