Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641669

Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske


Lukač Havranek, Jasmina
Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske // Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
Zagreb, 1994. str. 233-247 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske
(Croatian production of autochtonous cheeses)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju / - Zagreb, 1994, 233-247

ISBN
9531540306

Skup
Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju

Mjesto i datum
Hrvatska akademija znanost i umjetnosti, Zagreb, 15-16.12.1994

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Sir; autohtoni sir; Hrvatska
(Cheese; autochtonous cheese; Croatia)

Sažetak
Prerada mlijeka u sir klasičan je primjer čuvanja hrane na duže vremensko razdoblje, a datira od 6000-7000 godina prije nove ere. Čuvanje važnih sastojaka, posebno mliječne masti i bjelančevina, klasičan je primjer konzerviranja hrane, uz mliječno kiselinsku fermentaciju, smanjivanje količine vode i dodatak NaCl. Niski redoks potencijal i lučenje antibiotika od starterkih mikroorganizama daju stabilitet čuvanja proizvoda. Istraživanja sireva stvorila su vrlo bogate literaturne i znanstvene zapise u svijetu. Većina radova bavi se sirom tipičnim za pojedine zemlje odnosno lokalitete u njoj. Različiti klimati, načini hranidbe i držanja stoke te specifičnosti prerade daju pojedinim sirevima iste vrste rezličite okuse, a često i teksturu , koja je rezultat reoloških karakteristika, a ovisi o sastavu i strukturi sira. Većina sireva, na svjetskom tržištu sira, potekla je iz lokalnih-autohtonih proizvodnji kao gauda čija je zemlja porijekla Nizozemska gdje su ga izrađivali seljaci nazvavši ga goudse boerenkaas ; ementalac- porijekom iz Švicarske, lokalitet Emmental, kanton Bern ; parmezan- talijanski parmigiano reggiano iz područja Parme, Reggio Emilie, Modene, Montove i Bologne, te još mnogi drugi svjetski priznati, visoko ocijenjeni u svjetskoj gastronomiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasmina Havranek, (74232)