Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske (CROSBI ID 599620)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Lukač Havranek, Jasmina Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske // Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju. Zagreb, 1994. str. 233-247

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina

hrvatski

Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske

Prerada mlijeka u sir klasičan je primjer čuvanja hrane na duže vremensko razdoblje, a datira od 6000-7000 godina prije nove ere. Čuvanje važnih sastojaka, posebno mliječne masti i bjelančevina, klasičan je primjer konzerviranja hrane, uz mliječno kiselinsku fermentaciju, smanjivanje količine vode i dodatak NaCl. Niski redoks potencijal i lučenje antibiotika od starterkih mikroorganizama daju stabilitet čuvanja proizvoda. Istraživanja sireva stvorila su vrlo bogate literaturne i znanstvene zapise u svijetu. Većina radova bavi se sirom tipičnim za pojedine zemlje odnosno lokalitete u njoj. Različiti klimati, načini hranidbe i držanja stoke te specifičnosti prerade daju pojedinim sirevima iste vrste rezličite okuse, a često i teksturu , koja je rezultat reoloških karakteristika, a ovisi o sastavu i strukturi sira. Većina sireva, na svjetskom tržištu sira, potekla je iz lokalnih-autohtonih proizvodnji kao gauda čija je zemlja porijekla Nizozemska gdje su ga izrađivali seljaci nazvavši ga goudse boerenkaas ; ementalac- porijekom iz Švicarske, lokalitet Emmental, kanton Bern ; parmezan- talijanski parmigiano reggiano iz područja Parme, Reggio Emilie, Modene, Montove i Bologne, te još mnogi drugi svjetski priznati, visoko ocijenjeni u svjetskoj gastronomiji.

sir; autohtoni sir; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Croatian production of autochtonous cheeses

nije evidentirano

cheese; autochtonous cheese; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

233-247.

1994.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju

Zagreb:

9531540306

Podaci o skupu

Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju

predavanje

15.12.1994-16.12.1994

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija