Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske (CROSBI ID 599620)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske
Prerada mlijeka u sir klasičan je primjer čuvanja hrane na duže vremensko razdoblje, a datira od 6000-7000 godina prije nove ere. Čuvanje važnih sastojaka, posebno mliječne masti i bjelančevina, klasičan je primjer konzerviranja hrane, uz mliječno kiselinsku fermentaciju, smanjivanje količine vode i dodatak NaCl. Niski redoks potencijal i lučenje antibiotika od starterkih mikroorganizama daju stabilitet čuvanja proizvoda. Istraživanja sireva stvorila su vrlo bogate literaturne i znanstvene zapise u svijetu. Većina radova bavi se sirom tipičnim za pojedine zemlje odnosno lokalitete u njoj. Različiti klimati, načini hranidbe i držanja stoke te specifičnosti prerade daju pojedinim sirevima iste vrste rezličite okuse, a često i teksturu , koja je rezultat reoloških karakteristika, a ovisi o sastavu i strukturi sira. Većina sireva, na svjetskom tržištu sira, potekla je iz lokalnih-autohtonih proizvodnji kao gauda čija je zemlja porijekla Nizozemska gdje su ga izrađivali seljaci nazvavši ga goudse boerenkaas ; ementalac- porijekom iz Švicarske, lokalitet Emmental, kanton Bern ; parmezan- talijanski parmigiano reggiano iz područja Parme, Reggio Emilie, Modene, Montove i Bologne, te još mnogi drugi svjetski priznati, visoko ocijenjeni u svjetskoj gastronomiji.
sir; autohtoni sir; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Croatian production of autochtonous cheeses
nije evidentirano
cheese; autochtonous cheese; Croatia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
233-247.
1994.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
Zagreb:
9531540306
Podaci o skupu
Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
predavanje
15.12.1994-16.12.1994
Zagreb, Hrvatska