Održljivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda (CROSBI ID 599617)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza
hrvatski
Održljivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda
U ukupnoj ocjeni kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda jedan od sastavnih elemenata koji određuju kvalitetu proizvoda je održivost ili vijek trajanja. Kako kakvoća nije stvar izbora već uvjet za opstanak na tržištu zbog ukupnih ekonomskih razloga i uvjetima Europskih propisa valja inzistirati na objektivnim mogućnostima vijeka trajanja pojedinih mliječnih proizvoda. S obzirom na narav i mogućnosti čuvanja u smislu maksimalno dozovljenog vremenskog roka, a u kojem neće doći do nepoželjnih promjena, koje su uvjetovane najčešće mikrobiološkim i fizikalno-kemijskim čimbenicima. U tom je smislu održljivost posljedica svih faza proizvodnog lanca od proizvodnje, sakupljanja, prerade i korištenja mlijeka , uključujući i raspodjelu i prodaju mliječnih proizvoda te čuvanju u prodajnoj mreži uz odgovarajući nadzor i kontrolu. Kakvoću treba promatrati u skladu s maksimalnim zadovoljavanjem potrošača i poboljšanja materijalnih pokazatelja proizvođača. Najvažniju ulogu u postizavanju odgovarajuće održljivostui čine suvremene koncepcije upravljanja, kontrole i nadzora (TQM ; QSA ; GMP ; LISA ; HACCP), a u smislu propisa Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO: 9000, 9011, i dr.).
Kakvoća mlijeka; održivost-vijek trajanja; kemijska i mikrobiološka kvaliteta; stabilonost
nije evidentirano
engleski
Durability as a condition for milk product quality
nije evidentirano
milk quality; durability-lasting time; chemical and microbiological quality; stability
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1995.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Portorož:
Podaci o skupu
I. slovenski mednarodni kongres, "Mleko in mlečni izdelki"
predavanje
01.01.1995-01.01.1995
Portorož, Slovenija