Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641649

Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka


Vuković, Marko
Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Djelovanje podloga na kakvoću plodova voćaka
(Rootstock effect on fruit quality)

Autori
Vuković, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.09

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
Podloga ; kakvoća ; plod
(Rootstock ; quality ; fruit)

Sažetak
Zbog utjecaja na profitabilnost, djelovanju podloge na kakvoću ploda poklanja se sve veća pozornost. Podloga na kakvoću voća djeluje izravno i neizravno i to preko svojeg utjecaja na bujnost i prilagodljivost voćke na tlo i klimatske prilike, nutritivni sastav plodova, težinu, veličinu i boju plodova, debljinu kožice, čvrstoću i zrnatost mesa, uspješnost čuvanja itd. Utjecaj podloge na bujnost plemke je najčešće spominjan, dok je utjecaj na zrnatost mesa ploda teže zamjetljiv. Često se događa da su navedeni utjecaji međusobno povezani. Utječući na mineralni sastav plodova (posebno na koncentraciju kalcija) podloga ujedno drastično utječe i na uspješnost čuvanja. Obzirom da svaki od navedenih čimbenika djeluje na profitabilnost proizvodnje, odabir podloge ima višestruko značenje u suvremenoj voćarskoj proizvodnji. Noviji pregledni radovi na ovu temu nisu dostupni, stoga je cilj ovog završnog rada objediniti istraživanja novijeg datuma kako sistematizirali rezultati i dale preporuke za praksu i buduća istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Tomislav Jemrić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marko Vuković, (362954)