Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti (CROSBI ID 379448)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Barbir, Tina
Radojčić Redovniković, Ivana
Radošević, Kristina
hrvatski
Priprava ekstrakata brokule i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
Brokula je poznata kao izvor mnogih biološki aktivnih spojeva poput glukozinolata i fenola, a brojne epidemiološke studije ukazuju na povezanost bioaktivnih spojeva brokule i smanjenja rizika od različitih tumorskih i drugih oboljenja u ljudi. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti brokule na šest različitih načina i analiziran je njihov sastav obzirom na pojedinačne i ukupne glukozinolate, ukupne fenole, ukupne flavonoide te je određen njihov antioksidacijski kapacitet. Biološka aktivnost pripremljenih ekstrakta brokule ispitana je in vitro na trima humanim tumorskim staničnim linijama (MCF-7, HeLa, Caco-2). Ekstrakti in vitro simulacije gastrointestinalnog trakta BGI te BGIM u kojima je zabilježen najveći udio ukupnih fenola te u skladu s time i najviši antioksidacijski kapacitet pokazuju najjači citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri koncentracijama ≥ 10 mg mL-1. Ekstrakti brokule kuhane 5 minuta na 100 °C s najmanjim udjelom fenola i najslabijim antioksidacijskim kapacitetom imaju najslabiji citotoksični učinak. Iako se biološka aktivnost ekstrakata razlikuje ovisno o vrsti stanične linije, trend je isti, a najmanje osjetljivom pokazala se Caco-2 stanična linija.
brokula ; glukozinolati ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; biološka aktivnost
nije evidentirano
engleski
Preparation of broccoli extracts and testing their biological activity
nije evidentirano
broccoli ; glucosinolates ; phenolic compound ; antioxidative capacity ; antitumor activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
12.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb