Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda (CROSBI ID 48548)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka
hrvatski
Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.
fermentirana mlijeka, terapeutska svojstva, tehologija
nije evidentirano
engleski
Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products
nije evidentirano
fermented milks, therapeutical effect, technolog
nije evidentirano
Podaci o prilogu
13-20.
objavljeno
Podaci o knjizi
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
1996.
953-96682-2-0