Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito (CROSBI ID 379443)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mitar, Anamarija
Sander, Aleksandra
hrvatski
Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito se najčešće koristi u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana, i drugih spojeva iz rude te za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. U ovom radu istraživan je utjecaj vremena miješanja na količinu izdvojene krute tvari. Za ultrazvukom potpomognutu ekstrakciju čvrsto - kapljevito odabran je sustav kava – voda. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert – Beerovom zakonu apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 273 nm. Vrijeme miješanja utječe na temperaturu suspenzije i na koncentraciju kofeina. Koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave je veća.
kofein ; ekstrakcija čvrsto – kapljevito ; ultrazvuk ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Ultrasound assisted solid - liquid extraction
nije evidentirano
caffeine ; solid-liquid extraction ; ultrasound ; UV/VIS spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
18.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb