Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito (CROSBI ID 379443)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mitar, Anamarija Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito / Sander, Aleksandra (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2013

Podaci o odgovornosti

Mitar, Anamarija

Sander, Aleksandra

hrvatski

Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito

Ekstrakcija čvrsto-kapljevito se najčešće koristi u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana, i drugih spojeva iz rude te za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. U ovom radu istraživan je utjecaj vremena miješanja na količinu izdvojene krute tvari. Za ultrazvukom potpomognutu ekstrakciju čvrsto - kapljevito odabran je sustav kava – voda. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert – Beerovom zakonu apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 273 nm. Vrijeme miješanja utječe na temperaturu suspenzije i na koncentraciju kofeina. Koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave je veća.

kofein ; ekstrakcija čvrsto – kapljevito ; ultrazvuk ; UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Ultrasound assisted solid - liquid extraction

nije evidentirano

caffeine ; solid-liquid extraction ; ultrasound ; UV/VIS spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

18.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo