Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gospodarenje poljoprivrednim zemljištem u Zagrebačkoj županiji (CROSBI ID 752008)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Petošić, Dragutin ; Bogunović, Matko ; Husnjak, Stjepan ; Juračak, Josip Gospodarenje poljoprivrednim zemljištem u Zagrebačkoj županiji // Republika Hrvatska Zagrebačka županija Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo. 1999.

Podaci o odgovornosti

Petošić, Dragutin ; Bogunović, Matko ; Husnjak, Stjepan ; Juračak, Josip

hrvatski

Gospodarenje poljoprivrednim zemljištem u Zagrebačkoj županiji

Sadašnje gospodarenje poljoprivrednim zemljištem, koje na području Zagrebačke županije zauzima oko 172.548 ha, može se ocijeniti nezadovoljavujićim. Navedeno se naročito odnosi na državno poljoprivredno zemljište, koje zauzima oko 28.000 ha. Jedna je polovica ovoga zemljišta (14.200 ha) hidromeliorirana - drenirana. Struktura uporabe poljoprivrednog zemljišta uvelike je uvjetovana prirodnim, društveno-gospodarskim, tradicijskim i zemljopisnim značajkama ovoga područja. Veliki dio površina, preko 115.000 ha ili 80%, čine hidromorfna tla, koja u pogledu intenzivnijih sustava biljne proizvodnje imaju ozbiljna ograničenja (neuređeni vodo-zračni režim i slabu opskrbljenost temeljnim biogenim elementima - Ca, P2O5 i K2O). Pri gospodarskoj analizi, temeljem dostupnih podataka i modeliranjem poljoprivrednih gospodarstava, dobiveni su rezultati koji se mogu ukratko sumirati u nekoliko točaka:  najveći dio obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava rabi razmjerno male površine koje ne omogućavaju dovoljan dohodak u specijaliziranoj proizvodnji;  u pravilu je moguće, kod većine proizvodnji, rabeći odgovarajuću tehnologiju i postojeće resurse, postići pozitivan gospodarski rezultat;  unatoč pozitivnom gospodarskom rezultatu, učinak nije dovoljan za osiguranje dostatnog dohotka za pretpostavljeni broj osoba zaposlenih na gospodarstvu;  povećanjem površina (u skladu s opremljenošću gospodarstava) i iskorištenja ostalih resursa, kao i povećanjem zaposlenosti u svezi s tim, može se predložiti dohodovno prihvatljiv model za pojedine proizvodne tipove. Temeljem navedenih nalaza, s gospodarskog gledišta, preporuča se poticanje gospodarstava na povećanje površina radi dohodovno učinkovitije proizvodnje. Iskorištenje postojećeg, trenutno neiskorištenog, državnog, zemljišta u tu svrhu prihvatljivo je rješenje, posebice ako se pri tome vodi računa o stvarnoj vrijednosti i pogodnosti pojedinih lokaliteta za određenu proizvodnju. Spomenutom rajonizacijom i ocjenom cjelovitog poljoprivrednog zemljišta (državnog i privatnog), temeljenom na njegovoj pogodnosti za višenamjensku uporabu, pridonijet će se njegovoj tehnološki racionalnijoj uporabi. Pri tome valja uzeti u obzir i nužnost revitalizacije tala putem hidro- i agro-tehničkih meliorativnih zahvata.

agroekološke prilike; poljoprivredno zemljište; obiteljska gospodarstva; modeli gospodarstava

nije evidentirano

engleski

Land Management in Zagreb County

nije evidentirano

agroecological conditiones; agricultural land; family farms; farm models

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Republika Hrvatska Zagrebačka županija Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)