Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Selection of autochthonous lactic acid bacteria with probiotic properties as functional starter cultures for fresh soft cheese production (CROSBI ID 599561)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kos, Blaženka ; Uroić, Ksenija ; Beganović, Jasna ; Golić, Nataša ; Čadež, Neža ; Topisirović, Ljubiša ; Raspor, Petar ; Gregurek, Ljerka et al. Selection of autochthonous lactic acid bacteria with probiotic properties as functional starter cultures for fresh soft cheese production. 2012

Podaci o odgovornosti

Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kos, Blaženka ; Uroić, Ksenija ; Beganović, Jasna ; Golić, Nataša ; Čadež, Neža ; Topisirović, Ljubiša ; Raspor, Petar ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda

engleski

Selection of autochthonous lactic acid bacteria with probiotic properties as functional starter cultures for fresh soft cheese production

Uvođenje starter kulture u proizvodnji svježeg sira rezultira mogućnošću kontroliranja procesa i dobivanja proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gubi autentičnost tj. izvorna kvaliteta i okus tradicionalnog proizvoda. Zbog toga je cilj ovoga rada bio izolirati i karakterizirati dominantne bakterije mliječne kiseline iz tradicionalnog svježeg sira iz tri hrvatske regije (Zagorje, Prigorje i Bjelovarsko-podravska regija) kako bi se istražio kapacitet tih sojeva kao autohtonih starter kultura za proizvodnju svježeg sira. Sojevi bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ZG5-9, Lactobacillus pentosus ZG2-25 i Enterococcus faecium ZG1-54 su odabrani između izoliranih sojeva prema dobrim tehnološkim karakteristikama, koje su potrebne za njihovu primjenu kao funkcionalnih starter kultura. Odabrani sojevi su korišteni za proizvodnju uzoraka svježih sireva koji su bili uspoređeni sa svježim sirom proizvedenim s komercijalnom starter kulturom i s tradicionalnim svježim sirom. Nije bilo značajne razlike u dobivenim masama, prinosima, pH vrijednostima i sinerezi između sira proizvedenog s autohtonim sojevima i sira proizvedenog s komercijalnom starter kulturom, ali je proizvodnja svježeg sira korištenjem odabranih autohtonih sojeva rezultirala poboljšanim senzorskim svojstvima, koja su bila sličnija tradicionalnom svježem siru, za razliku od sira koji je proizveden s komercijalnom starter kulturom. Budući da su sva tri soja također ispitana u okviru probiotičkog koncepta (preživljavanje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, osjetljivost na antibiotike, aktivnost hidrolaze žučnih soli i asimilacija kolesterola, površinska svojstva stanica, asimilacija prebiotičkih supstrata) te su pokazali dobre rezultate, imaju veliki potencijal za korištenje kao funkcionalnih starter kultura s probiotičkim svojstvima.

autochthonous lactic acid bacteria; fresh soft cheese; starter cultures; probiotic properties

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

40th Croatian Dairy Experts Symposium with international participation,

poster

21.10.2012-24.10.2012

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija