Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prirode prekursora na pripremu poroznog SiO2 sol-gel postupkom (CROSBI ID 379405)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kovačić, Ivana Utjecaj prirode prekursora na pripremu poroznog SiO2 sol-gel postupkom / Macan, Jelena (mentor); Paljar, Klaudia (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kovačić, Ivana

Macan, Jelena

Paljar, Klaudia

hrvatski

Utjecaj prirode prekursora na pripremu poroznog SiO2 sol-gel postupkom

Porozni SiO2 pripremljen je sol-gel postupkom koristeći polimere alginat i želatinu, kojima se kontrolira poroznost. Tetraetoksilan (TEOS) je korišten kao prekursor, a voda i otopina NaCl kao otapala. Polimerni predlošci uklanjani su postupkom žarenja i otapanja. Dobiveni produkti ispitivani su pretražnim elektronskim mikroskopom (SEM) i termogravimetrijskom analizom (TGA). Iz dobivenih SEM mikrografa i TGA analize uočeno je neuspješno uklanjanje polimernog predloška otapanjem. Iz SEM mikrografa uočeno je da alginat kao predložak daje makropore, goveđa želatina mezopore, a komercijalna Dr. Oetker želatina dvije različite površine, mezopozne i makroporozne.

alginat; porozni SiO2; sol-gel postupak; želatina

nije evidentirano

engleski

Influence of precursor nature on sol-gel synthesized porous silica

nije evidentirano

alginate; gelatin; porous silica; sol-gel process

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

11.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne tehničke znanosti