Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade (CROSBI ID 195341)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Horvat Marković, Romana ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Mihaljević, Željko ; Marković, Frano
hrvatski
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade
Istraživana je učestalost onečišćenja goveđih i svinjskih trupova (n=200) enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u velikoj klaonici u Republici Hrvatskoj. Salmonella vrste nisu utvrđene u brisovima s trupova goveda i svinja, dok je 4% trupova go- veda i svinja bilo onečišćeno bakterijom E. coli. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je učinkovitost postupaka u dokazivanju onečišćenja vrlo dobra i pruža visoku zaštitu potrošača. Jednako tako dokazana je visoka učinkovitost propisanog mikrobiološkog monitoringa u rutinskom higijenskom programu u klaonici.
enterobakterije; klaonica; trupovi goveda; trupovi svinja; HACCP; onečišćenje
nije evidentirano
engleski
Frequency of contaminating pig and bovine carcasses by enterobacteria (Escherichia coli and Salmonella spp.) in abattoir processing procedure
nije evidentirano
enterobacteria; abattoir; bovine carcasses; pig carcasses; HACCP; contamination
nije evidentirano