Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade (CROSBI ID 195341)

Prilog u časopisu | stručni rad

Horvat Marković, Romana ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Mihaljević, Željko ; Marković, Frano Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 5; 433-437

Podaci o odgovornosti

Horvat Marković, Romana ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Mihaljević, Željko ; Marković, Frano

hrvatski

Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade

Istraživana je učestalost onečišćenja goveđih i svinjskih trupova (n=200) enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u velikoj klaonici u Republici Hrvatskoj. Salmonella vrste nisu utvrđene u brisovima s trupova goveda i svinja, dok je 4% trupova go- veda i svinja bilo onečišćeno bakterijom E. coli. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je učinkovitost postupaka u dokazivanju onečišćenja vrlo dobra i pruža visoku zaštitu potrošača. Jednako tako dokazana je visoka učinkovitost propisanog mikrobiološkog monitoringa u rutinskom higijenskom programu u klaonici.

enterobakterije; klaonica; trupovi goveda; trupovi svinja; HACCP; onečišćenje

nije evidentirano

engleski

Frequency of contaminating pig and bovine carcasses by enterobacteria (Escherichia coli and Salmonella spp.) in abattoir processing procedure

nije evidentirano

enterobacteria; abattoir; bovine carcasses; pig carcasses; HACCP; contamination

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14 (5)

2012.

433-437

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

nije evidentirano