Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira (CROSBI ID 379392)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gregurović, Filip Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira / Kozačinski, Lidija (mentor); Cvrtila Fleck, Željka (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2012

Podaci o odgovornosti

Gregurović, Filip

Kozačinski, Lidija

Cvrtila Fleck, Željka

hrvatski

Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira

U radu su prikazani rezultati mjerenja temperature u rashladnoj vitrini, te istraživanja senzoričkih svojstava, fizikalno-kemijskog sastava i mikrobiološke kakvoće uzoraka svježega domaćeg sira s Tržnice Kvatrić. Prosječna vrijednost temperature u rashladnoj vitrini iznosila je 11, 90˚C. Konzistencija sira se kreće od rastresite (85 %) do kompaktne (15 %). Miris je bio uglavnom ugodan i svojstven, a okus ugodan, dok kod nekih sireva preslabo kiseli. Srednja vrijednost udjela suhe tvari iznosila je 15, 07%, a udjela masti u suhoj tvari 16, 63%. Kiselost sira kretala se u granicama od pH 4, 26 do pH 6, 74. Prema udjelu masti u suhoj tvari, svježi domaći sir pripada skupini polumasnih svježih sireva. Ni u jednom pretraženom uzorku nisu ustanovljene bakterije Sallmonela spp. i Listeria monocytogenes. U uzorcima sira utvrđene su bakterije E. coli, S. aureus te kvasci i plijesni koji su u pojedinim sirevima značajno premašivali dopuštenu količinu

svježi domaći sir; temperatura pohrane; organoleptička kakvoća; fizikalno-kemijski sastav; mikrobiološka kakvoća

nije evidentirano

engleski

Effect of storage temperature on the quality of the homemade cheese

nije evidentirano

homemade fresh cheese; storage temperature; organoleptic properties; chemical composition; microbiological quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

15.03.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano