Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira (CROSBI ID 379392)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gregurović, Filip
Kozačinski, Lidija
Cvrtila Fleck, Željka
hrvatski
Utjecaj temperature pohrane na kakvoću svježeg sira
U radu su prikazani rezultati mjerenja temperature u rashladnoj vitrini, te istraživanja senzoričkih svojstava, fizikalno-kemijskog sastava i mikrobiološke kakvoće uzoraka svježega domaćeg sira s Tržnice Kvatrić. Prosječna vrijednost temperature u rashladnoj vitrini iznosila je 11, 90˚C. Konzistencija sira se kreće od rastresite (85 %) do kompaktne (15 %). Miris je bio uglavnom ugodan i svojstven, a okus ugodan, dok kod nekih sireva preslabo kiseli. Srednja vrijednost udjela suhe tvari iznosila je 15, 07%, a udjela masti u suhoj tvari 16, 63%. Kiselost sira kretala se u granicama od pH 4, 26 do pH 6, 74. Prema udjelu masti u suhoj tvari, svježi domaći sir pripada skupini polumasnih svježih sireva. Ni u jednom pretraženom uzorku nisu ustanovljene bakterije Sallmonela spp. i Listeria monocytogenes. U uzorcima sira utvrđene su bakterije E. coli, S. aureus te kvasci i plijesni koji su u pojedinim sirevima značajno premašivali dopuštenu količinu
svježi domaći sir; temperatura pohrane; organoleptička kakvoća; fizikalno-kemijski sastav; mikrobiološka kakvoća
nije evidentirano
engleski
Effect of storage temperature on the quality of the homemade cheese
nije evidentirano
homemade fresh cheese; storage temperature; organoleptic properties; chemical composition; microbiological quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
15.03.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb