Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena TEM-a u kombinaciji s totalnom kolektomijom kod pacijenata sa sinkronim karcinomom i sesilnim polipima kolorektuma. (CROSBI ID 599498)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šantak Goran, Begić Ljubo, Glavić Željko, Šimleša Damir, Ćosić Jurica, Zukoanović Goran. Primjena TEM-a u kombinaciji s totalnom kolektomijom kod pacijenata sa sinkronim karcinomom i sesilnim polipima kolorektuma. // Acta Chirurgica Croatica 2013, 10(suppl 1) / Majerović, Mate (ur.). Zagreb: Hrvatsko kirurško društvo ; Klinika za kirurgiju KBC Zagreb, 2013. str. 106-106

Podaci o odgovornosti

Šantak Goran, Begić Ljubo, Glavić Željko, Šimleša Damir, Ćosić Jurica, Zukoanović Goran.

hrvatski

Primjena TEM-a u kombinaciji s totalnom kolektomijom kod pacijenata sa sinkronim karcinomom i sesilnim polipima kolorektuma.

Sinkrona pojava adenocarcinoma i polipakolorektuma nije rijetka. Ako su polipi manji i pedukularni, lako se mogu odstraniti već prilikomdijagnostičke kolonoskopije. No ako su izrazito veliki i sesilni potrebno je uz segment kolonazahvaćen karcinomom resecirati i segment s polipom. Ako sesilnih polipa ima više i ako sulocirani u svim segmentima kolorektumaindicirana je totalna proktokolektomija. Ovdjeprikazujemo slučaj 71- godišnjeg pacijenta sdijagnosticirnim adenokarcinomom na prijelazudescendentnog u sigmoidni kolon te još 4 velikesesilne tvorbe (4−6 cm u promjeru) u raznimdijelovima kolona i rektuma za koje je biopsijompotvrđen benigan nalaz, a nisu bili pogodni zaendoskopsku polipektomiju. Polipi su bili smješteniu cekumu, hepatalnoj fleksuri, lijenalnoj fleksuri iu rektumu, na oko desetak centimetara od anusa.CT-om su isključene udaljene metastaze, aregistrirana je hepatosplenomegalija i stanje nakonranije pseudocistogastrostomije te u laboratorijskimnalazima trombocitopenija. Nakon kraće prijeoperacijske pripreme pacijentu je napravljena TEM ekscizija pune debljine stijenke rektuma s polipomi preparat je poslan na patohistološku analizu.Nalaz je potvrdio da je tvorba ekscidirana u cijelosti i da odgovara adenomatoznom polipu u svimnjegovim dijelovima. Ovakav nalaz nam jeomogućio da u drugom aktu napravimo suptotalnukolektomiju s visokom ileorektalnom anastomozomi pacijenta poštedimo mogućih komplikacijaniske ileorektalne ili ileoanalne anastomoze.Histopatologija je potvrdila nalaz adenocarcinomana prijelazu descendensa u sigmoidni kolon (pT2, G2, N0) te još 3 benigna adenomatoidna polipa ucekumu, hepatalnoj i lijenalnoj fleksuri. Pacijentjednu godinu nakon operacije nema znakovarecidiva ili metastaza te ima normalnu formiranustolicu. Kompleksnost procedure zajedno s dužimvremenom oporavka i višom učestalošću komplikacijakod ileoanalnog poucha opravdani su razloziza TEM eksciziju sesilnog polipa u rektumu ukombinaciji sa suptotalnom kolektomijom.

TEM

nije evidentirano

engleski

Application of TEM in combination with total colectomy in patients with synchronous cancer ansessiled colorectal polyps

nije evidentirano

TEM

nije evidentirano

Podaci o prilogu

106-106.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Acta Chirurgica Croatica 2013, 10(suppl 1)

Majerović, Mate

Zagreb: Hrvatsko kirurško društvo ; Klinika za kirurgiju KBC Zagreb

Podaci o skupu

10. kongres Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju

poster

12.06.2013-15.06.2013

Rijeka, Hrvatska; Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Poveznice