Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641041

Model podrške za starije gluhoslijepe osobe - put prema kvalitetnijoj starosti


Salaj, Ivona; Pribanić, Ljubica
Model podrške za starije gluhoslijepe osobe - put prema kvalitetnijoj starosti // Uključivanje i podrška u zajednici, Zbornik radova 8. kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Vesna Đurek (ur.).
Zagreb: Školska knjiga, 2010. str. 299-310 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Model podrške za starije gluhoslijepe osobe - put prema kvalitetnijoj starosti
(Support model for elderly deafblind persons - providing high quality of life in old age)

Autori
Salaj, Ivona ; Pribanić, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Uključivanje i podrška u zajednici, Zbornik radova 8. kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Vesna Đurek - Zagreb : Školska knjiga, 2010, 299-310

ISBN
978-953-96760-7-8

Skup
8. kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Uključivanje i podrška u zajednici

Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 22-24.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Starije gluhoslijepe osobe; model podrške: Home Instructors (HI)
(Elderly deafblind persons; support model: Home Instructors (HI))

Sažetak
Cilj je ovoga rada predstaviti inovativan model podrške za osobe s dvostrukim senzoričkim oštećenjem (oštećenjem vida i sluha) starije životne dobi – Home instructors (HI). S obzirom na usku povezanost između procesa starenja i posljedica senzoričkih oštećenja, upravo su starije gluhoslijepe osobe najranjivija skupina unutar populacije gluhoslijepih osoba. Prema svjetskim pokazateljima između 3.8 i 6.8% osoba iznad 80 godina pati od visokog stupnja oštećenja vida i sluha ukazuju na alarmantnu potrebu za kreiranjem odgovarajućih modela podrške s ciljem otklanjanja uzroka socijalne isključenosti. U Hrvatskoj je prepoznavanje fenomena gluhosljepoće još na samome početku. Niska kulturološka i sociološka očekivanja od starijih osoba, posebice od starijih osoba s invaliditetom, rezultat su politike koja, u rijetkim slučajevima, omogućuje kvalitetno starenje i osobno ispunjenje i u starim danima. S ciljem decentralizacije i unapređenja postojećih socijalnih usluga u društvenim sustavima projekt je obuhvatio korisnike s područja Osiječko-baranjske, Splitsko-dalamtinske i Zagrebačke županije. Praćenje i evaluacija provedbe ovakvog modela podrške jasno ocrtava zahtjev za prepoznavanjem i razumijevanjem potreba gluhoslijepih osoba treće životne dobi s ciljem smanjenja socijalne isključenosti, marginalizacije, depresije i psihičkog propadanja. Ovakav rehabilitacijski program podrške za starije gluhoslijepe osobe trebao bi postati model podrške za odrasle i starije gluhoslijepe osobe kao svojevrsna priprema za aktivnu integraciju u društvenu zajednicu što je od osobitoga značaja za one osobe koje su stekle dvostruko senzoričko oštećenje, odnosno gluhosljepoću u starije životno doba.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Ljubica Pribanić, (108136)