Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640891

1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA KLIJANJE JEČMA


Volarić, Veronika
1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA KLIJANJE JEČMA 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA KLIJANJE JEČMA
(UTJECAJ 1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA KLIJANJE JEČMA)

Autori
Volarić, Veronika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2013

Stranica
25

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Neposredni voditelj
Cvjetko Bubalo, Marina

Ključne riječi
Ionske tekućine; toksičnost; ječam; oksidativni stres; fotosintetski pigmenti; lipidna peroksidacija; zelena otapala
(Ionic liquids; toxicity; barley; oxidative stress; photosyntetic pigments; lipid peroxidation; green solvents)

Sažetak
Ionske tekućine su organske soli s niskom točkom tališta. Zbog jedinstvenih svojstava poput niskog tlaka pare, nezapaljivosti, dobre kemijske stabilnosti te mogućnosti reciklacije i ponovne upotrebe smatrane su zelenom zamjenom za industrijski hlapljive organske spojeve. Zbog velike industrijske primjene potrebno je ispitati njihovu toksičnost i utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi. U ovom radu ispitan je utjecaj 1-butil-3-metilimidazolijevog acetata na klijanje i rast ječma (Hordeum vulgare). Nakon 7-dnevnog uzgoja ječma pri različitim masenim koncentracijama ionskih tekućina određen je stupanj inhibicije klijanja sjemena ječma te biokemijski pokazatelji oksidativnog stresa, sadržaj fotosintetskih pigmenata, količina malonaldehida kao pokazatelja lipidne peroksidacije i količina H2O2. Rezultati su pokazali da 1-butil-3-metilimidazolijev acetat ima toksično djelovanje na rast i klijanje ječma, pri čemu toksičnost raste s povećanjem masene koncentracije ionske tekućine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Ivana Radojčić Redovniković, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb