Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ 1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA ANTIOKSIDATIVNE ENZIME TIJEKOM KLIJANJA JEČMA (CROSBI ID 379332)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mihaljević, Jelena UTJECAJ 1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA ANTIOKSIDATIVNE ENZIME TIJEKOM KLIJANJA JEČMA / Radojčić Redovniković, Ivana (mentor); Cvjetko Bubalo, Marina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Mihaljević, Jelena

Radojčić Redovniković, Ivana

Cvjetko Bubalo, Marina

hrvatski

UTJECAJ 1-BUTIL-3-METILIMIDAZOLIJEVOG ACETATA NA ANTIOKSIDATIVNE ENZIME TIJEKOM KLIJANJA JEČMA

Ionske tekućine su definirane kao organske soli koje su pri sobnoj temperaturi u tekućem stanju. Zbog jedinstvenih svojstava, ionske tekućine se koriste kao zamjena za tradicionalna organska otapala. Sve više se upotrebljavaju u industrijskim procesima, što je potaknulo znanstvenike da ispitaju njihovu toksičnost i mogući utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš. U ovom radu ispitan je utjecaj 1-butil-3-metilimidazolijevog acetata na rast i klijanje ječma (Hordeum vulgare). Nakon 7-dnevnog uzgoja ječma pri različitim masenim koncentracijama ionske tekućine određen je stupanj inhibicije klijanja ječma te su analizirane aktivnosti antioksidativnih enzima superoksid-dismutaze (SOD), nespecifičnih peroksidaza (POD), katalaze (CAT) i askorbat-peroksidaze (APOX). Dobiveni rezultati pokazuju da 1-butil-3-metilimidazolijev acetat ima toksičan učinak na rast i klijanje ječma, pri čemu toksičnost raste s povećanjem koncentracije ionske tekućine.

ionske tekućine; toksičnost; ječam; antioksidativni enzimi

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF 1-BUTYL-3-METHYLIMIDAZOLIUM ACETATE ON ANTIOXIDANT ENZYMES DURING THE GERMINATION OF BARLEY

nije evidentirano

ionic liquids; toxicity; barley; antioxidant enzymes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

26.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija